EO krijgt geen toestemming voor tv-theater 4 mei

“We vinden dat de EO hier een mooi verhaal te pakken had”

in Christelijk Nieuws

De Evangelische Omroep heeft geen toestemming gekregen voor het uitzenden van een rechtstreekse tv-theatervoorstelling in Rotterdam tijdens Dodenherdenking. Het ‘spektakel’ zal volgens de netwerkmanager van NPO1 niet passen bij het ingetogen karakter van 4 mei.

De EO vindt het belangrijk om de verhalen over de oorlogstijd levend te houden. 4 mei is de dag waarop Nederland terugblikt op die duistere periode. Juist in zulke tijden komt aan het licht waar je voor staat, wat je drive en inspiratie is. Bijzonder voorbeeld daarvan is het verhaal van de Breepleinkerk in Rotterdam. Volgens het CIP ook wel het ‘Rotterdamse Anne Frank-verhaal’ genoemd. Drie Joodse gezinnen zaten lange tijd verscholen achter het orgel in de kerk. Daar wilde de omroep graag mee aan de slag. Midden in de stad, met live theater. 
 
De EO vond er brede steun voor, zowel bij politieke als bij maatschappelijke organisaties. Voor de EO is de aansluiting met het karakter en de intenties van de herdenking op 4 mei én tegelijkertijd vernieuwend zijn, altijd belangrijk geweest. Uit het draagvlak dat de omroep bij alle instanties vond is af te leiden dat dit wel geslaagd is. De EO vindt het jammer dat deze kans nu blijft liggen. De omroep vindt de term ‘spektakel’ overigens niet passend.
 
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei had geen bezwaar tegen het nieuwe plan, laat een woordvoerster weten tegenover het AD. “We vinden dat de EO hier een mooi verhaal te pakken had.” 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons