Elke dag sterven er mensen door onwetendheid

“Als me één ding duidelijk is geworden tijdens deze reis naar Liberia, dan is het wel dat de ebola ramp nog lang niet over is.”

in Mediatips

Rond Kerst voert EO Metterdaad actie voor Liberia, een land geplaagd door het ebola virus. Arjan bezocht het land voor Metterdaad en ziet hoe het virus een ramp veroorzaakt die veel verder reikt dan het ebola dodental. Naast het virus zelf zijn ook andere gevolgen van de epidemie dodelijk.

Door angst voor het virus houden veel ziekenhuizen hun deuren gesloten waardoor mensen komen te overlijden aan relatief ongevaarlijke kwalen. Ze kunnen bijvoorbeeld niet  geopereerd worden of krijgen geen hulp bij een bevalling. Het laat goed zien dat er een grote behoefte is aan training en kennis over het virus.

Bij een trainingssessie van TEAR leggen vrijwilligers uit hoe mensen de kans op besmetting kunnen verkleinen en wat ze het best kunnen doen wanneer ze de symptomen herkennen. Ook delen ze zeep, tissues en medicijnen uit en  wordt er voorlichting gegeven over het gebruik daarvan. Een vrijwilliger steekt de aanwezige dorpelingen een hart onder de riem. “Jullie zijn helden! Jullie hebben het lef om te vechten tegen ebola.”

Voor dit gevecht is nog veel hulp nodig. Dagelijks worden de voorraden hulpgoederen verbruikt en komen er nieuwe besmette patiënten bij. Elke dag sterven er mensen nog door onwetendheid of een dichte ziekenhuis deur. Hulporganisaties TEAR en ZOA steunen mensen in het getroffen gebied met training, hygiënemiddelen en beschermende pakken. Helpt u mee? 

Uitzending: Donderdag 25 december 10.00 uur NPO 2 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons