"Deze dag eindigt in alle opzichten gitzwart"

Christelijk jaaroverzicht met hoogte- en dieptepunten

in Christelijk Nieuws

17 juli 2014, de dag die zonnig begon eindigde gitzwart. Als er op een zonnige donderdagmiddag in juli berichten binnenkomen over een neergestort vliegtuig, is Nederland in rouw. “193 van de 298 inzittenden zijn Nederlanders”, “Er is alleen de harde realiteit van 298 doden.” Zo klinken de berichten die voorbijkomen op het nieuws. Deze gebeurtenis staat diep in ons geheugen gegrift en was een dieptepunt in het nieuwsjaar van 2014. Hieronder een overzicht van de christelijke hoogte- en dieptepunten van het jaar.

januari | 1500 jaar oude kerk in Israël gevonden
Archeologen hebben in Israël de resten gevonden van een 1500 jaar oude kerk. Bij het dorp Aluma stuitten  de archeologen op een goed bewaarde mozaïekvloer. De kerk is waarschijnlijk onderdeel geweest van een grotere nederzetting aan de destijds belangrijke weg tussen Ashkelon en Jeruzalem. Eerder werden er al andere nederzettingen ontdekt. Maar er werden nog nooit restanten van een tempel of kerk aangetroffen. 

februari | Rellen in heiligdom Jeruzalem
In februari waren er rellen in Jeruzalem op de Tempelberg. Deze rellen waren naar aanleiding van een debat in het Israëlisch parlement over de uitbreiding van Israëlische aanspraken op de Tempelberg die het islamitisch heiligdom Haram al-Sharif (Verheven Heiligdom) herbergt. In oktober waren er weer rellen bij de Tempelberg en is de toegang tot de berg door de politie beperkt. De plek is een heilige plek voor zowel moslims als joden. Mannen jonger dan veertig worden er niet meer toegelaten. 

maart | Oorlog en christenvervolging in Syrië
Het afgelopen jaar is er veel oorlog gevoerd in Syrië en christenen waren daar lang niet altijd veilig. Open Doors organiseerde het afgelopen jaar veel gebedsavonden om te bidden voor de vervolgde christenen. Ondanks de oorlog ervaren de Syriërs dat God er is. Zo vertelde pastor Samuel dat er een raket vlak naast de kerk waar hij voorganger is, landde. Op diezelfde dag waren er nog drie andere explosies. De pastor is dankbaar dat bij deze en andere aanslagen vlakbij de kerk geen gewonden zijn gevallen en dat de kerk is blijven staan. 

In Syrië werd de Nederlandse pater Frans van der Lugt op een brute wijze vermoord.  De pater vertrok bijna 50 jaar geleden naar het Midden-Oosten waar hij met jongeren werkte en zorgde voor de zwakken die door het geweld hun buurt niet konden ontvluchten. 

april | The Passion weer groot succes
14 april werd de vierde editie van The Passion ten gehore gebracht in Groningen. Voorafgaand aan dit evenement kreeg The Passion al een grote televisieprijs in handen, namelijk de Tv-beelden. Dit is een nieuwe televisievakprijs waar makers en bedenkers elkaar jaarlijks eren voor hun werk. Met The Passion wordt op eigentijdse wijze het Bijbelverhaal van het lijden en sterven van Jezus aan het kruis in beeld gebracht en bezongen door populaire zangers en zangeressen met behulp van bekende Nederlandse liederen.

mei | Sudanese christin komt vrij
Op 15 mei werd de zwangere Sudanese christin Meriam ter dood veroordeeld. De vrouw werd veroordeeld tot 100 zweepslagen en ophanging. Ze werd veroordeeld omdat ze zich tot het christendom had bekeerd en weigerde haar geloof af te zweren. In de gevangenis kreeg ze een dochter. Het doodvonnis werd internationaal scherp veroordeeld. Zo begon Amnesty Nederland een e-mailactie en met succes. 115.000 mensen tekenden voor de vrijlating van Meriam. Ook de Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans was het niet eens met de veroordeling. “Vrijheid van godsdienst en levensovertuiging is een universeel mensenrecht.” Op 23 juni werd ze vrijgelaten. 

juni | Opkomst van de IS
Op 9 juni werd de stad Mosul veroverd door de terreurgroep IS, toen nog ISIS. Het gevolg was een massale uittocht. Naar schatting sloegen een half miljoen mensen op de vlucht voor het geweld; onder hen duizenden christelijke families. IS had hen een ultimatum gesteld: bekeren tot de islam of een contract tekenen waarbij ze de helft van hun inkomsten moesten afstaan. Als ze hier niet aan voldeden, zouden ze gedood worden.  Op 24 november vernietigde de IS een kerk en een klooster in Mosul. De kerk was het symbool voor de christelijke aanwezigheid in de stad.

In juni won Zuster Cristina Scuccia, een 25-jarige non uit Sicilië, The Voice of Italy. Haar auditie werd meer dan 50 miljoen keer bekeken op YouTube. De non is inmiddels uitgegroeid tot een internationale sensatie. De non beschouwde de talentenjacht als een andere manier om het evangelie te verspreiden. 

juli | MH17 eist 298 slachtoffers
Op 17 juli gebeurde één van de meest verschrikkelijke dingen van het afgelopen jaar. Een vliegtuig van Malaysia Airlines, vlucht MH17 met bestemming Kuala Lumpur, Maleisië werd uit de lucht geschoten en stortte neer. 193 van de 298 inzittenden hadden de Nederlandse nationaliteit. Niemand overleefde de ramp. Kerken organiseerden samenkomsten om dit intense verdriet te verwerken. Op 23 juli werd er een landelijke dienst georganiseerd waarbij alle 298 slachtoffers herdacht werden. Een moment in het jaar 2014 dat nooit vergeten zal worden.

september | 10 jaar bestaan Protestantse Kerk
Op 14 september werd het tienjarig bestaan gevierd van de Protestantse Kerk Nederland. Een bijzonder jubileum ter ere waarvan op zondag 14 december een live kerkdienst werd uitgezonden. Bij deze dienst was het koningspaar aanwezig.  Vele artiesten, van onder andere The Passion, verleenden hun medewerking. 

oktober | Bijbel in Gewone Taal
De Bijbel in Gewone Taal is verschenen op 1 oktober afgelopen jaar. In deze Bijbel worden niet meer dan vierduizend verschillende woorden gebruikt, terwijl dit er in de Nieuwe Bijbelvertaling ruim elfduizend zijn. Koning Willen Alexander heeft het eerste exemplaar in ontvangst genomen. 

november | Ebola eist veel slachtoffers
Afgelopen jaar hadden en nog steeds hebben we te maken met ebola. Een ziekte die een groot deel van de bevolking in de Afrikaanse landen Liberia, Sierra Leone en Guinee heeft getroffen. Nog steeds breidt de ziekte zich uit. Ook christenen worden getroffen door de ziekte. Naar de kerk gaan wordt verboden, maar ook handen schudden en geld aannemen gaat niet meer. Gelukkig zijn er ook mensen die de ziekte hebben overleefd en die God hebben gedankt voor dat wonder.

december | De Paus maakt verschil
De Paus heeft het afgelopen jaar veel voor elkaar gekregen. Hij heeft er onder andere voor gezorgd dat Cuba en de Verenigde Staten elkaar weer in de ogen kijken. Franciscus heeft de gesprekken tussen president Obama en zijn Cubaanse collega Raul Castro in een stroomversnelling gebracht. Ook heeft de Paus zich over veel verschillende onderwerpen uitgesproken, onder andere over de band tussen de katholieke en lutherse kerk. Dit is zelfs zo ver gegaan dat de Paus nu wordt uitgenodigd voor de Reformatieherdenking in 2016.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons