De hoopvolle religieuze momenten in 2014

De 13 meeste hoopvolle religieuze momenten van 2014

in Christelijk Nieuws

Het is een moeilijk jaar geweest. Oorlogen, conflicten en verschillende rampen hebben veel slachtoffers geëist. Gelukkig mochten er ook hoopvolle dingen gebeuren het afgelopen jaar. The Huffington Post zette er een aantal op een rijtje.

1. Evangeliseren tijdens protesten
Toen er protesten uitbraken in de Amerikaanse stad Ferguson, vanwege de dood van de 18-jarige Michael Brown, zijn geestelijken de straat op gegaan om boodschappen over gelijkheid, rechtvaardigheid en geweldloze acties te verkondigen. Gedurende de protesten waren de deuren van kerken, tempels en moskeeën onafgebroken geopend. Terwijl de protesten in volle gang waren, bleven de geestelijken zich inzetten voor de rassengelijkheid.

2. Moslims en niet-moslims strijden samen tegen Islamofobie
Moslims en niet-moslims strijden tegen Islamofobie, dit zijn negatieve stereotypebeelden die over moslims worden verspreidt. Verschillende social media acties hebben hieraan bijgedragen. Afgelopen maand was de hashtag #IllRideWithYou populair op social media. Nadat een onbekende vrouw een moslima haar hoofddoek afzag doen in de trein. De vrouw stapte op de moslima af en zei dat ze niet bang hoefde te zijn. Twitteraars hoorden van deze actie en steunden haar massaal via de hastag #IllRideWithYou.

3. Paus Franciscus bemiddelt tussen VS en Cuba
Paus Franciscus heeft gewerkt met leiders van over de hele wereld. De Pauze heeft er onder andere voor gezorgd dat de relatie tussen Cuba en de Verenigde Staten is verbeterd. Hij riep de presidenten van de beide landen op om gevangenen vrij te laten en de diplomatieke banden te herstellen.

4. De nobelprijs voor de vrede breekt grenzen
De nobelprijs voor de vrede is het afgelopen jaar gegaan naar de Pakistaanse Malala Yousafzai en naar de Indische Kailash Satyarthi voor hun “strijd tegen de onderdrukking van kinderen en jongeren en het recht dat kinderen hebben op onderwijs”.

5. Eerste vrouwelijke bisschop
Twintig jaar nadat vrouwen het recht kregen om priester te worden, is de eerste vrouw in het ambt ‘bisschop’ getreden. Op 17 december trad Rev. Libbly Lane in het ambt van priester.

6. Joden en Arabieren gaan tegen de conflicten in
Terwijl het Gaza conflict nog steeds heerst in de Gazastrook en zuidelijk Israël, komen veel Joden en Arabieren juist nader tot elkaar. Zo kwamen er bijvoorbeeld afgelopen jaar (op social media) foto’s voorbij, van stelletjes waarvan de één Joods en de ander Arabisch is vaak ging dit samen met de hashtag: “Jews and Arabs refuse to be enemies”.

7. Kerken stuurden vrijwilligers om ebola slachtoffers te helpen
Veel zendelingen waren en sommige zijn nog steeds in de buurt van de Ebola Gebieden en hebben, vaak met gevaar voor eigen leven, mensen in nood geholpen. Nadat de kerk van pastor Brent Barry van de North Park Presbyterian Church betrokken raakte bij vrijwilligerswerk, waren de vrijwilligers plekken snel opgevuld.

8. Bidden en zingen op straat
In New York City hebben mensen met meer dan duizend groepen gebeden en gezongen. Dit hebben ze gedaan om actie te voeren voor de VN Klimaattop, die de volgende dag plaatsvond.

9. Priesters uit Oekraïne stonden tussen de politie en de demonstranten in en verkondigde een vredesboodschap
In het midden van de protesten in Oekraïne stonden priesters met een vredesboodschap. Ze kwamen met oproep om geen geweld toe te passen.

10. Dakloze Scott Claassen kreeg bisschopswijding in de wasserette
Dit was een onderdeel van de Wasserij van de Liefde, een programma waarin daklozen of andere mensen in nood langskomen om gratis kleding te wassen. Dit is slechts een voorbeeld van de duizenden creatieve ideeën waarop het afgelopen jaar mensen in nood zijn geholpen.

11. Pastor Frank ten onrechte uit het ambt ontzet
De Raad van Justitie oordeelde dat pastor Frank Schaefer ten onrechte uit het ambt is ontzet. Pastor Frank Schaefer heeft afgelopen jaar zijn homoseksuele zoon in het echt verbonden. Hij weigerde te beloven nooit meer een bruiloft uit te voeren met twee mensen van hetzelfde geslacht. De pastor is inmiddels uitgegroeid tot een homorechten-activist. 

12. Geen religieuze discriminatie bij sport
Een voetbalteam in Aurora, Colorado laat zien dat religieuze discriminatie geen plek heeft binnen de sport. Toen Samah Aidah niet mocht meespelen vanwege het niet dragen van hoofdbedekking, protesteerde haar teamgenoten tegen de beslissing en plaatsten de foto van het team op Twitter. 

13. Coca-Cola staat op tegen diversiteit en gelijkheid
Coca-Cola gebruikt zijn Super Bowl reclame om een boodschap van diversiteit en integratie mee te geven. In de reclame zingen koren bestaande uit Amerikaanse mensen met verschillende culturele achtergronden ‘America the Beautiful’. Dit zingen ze in verschillende talen. 

Bron: The Huffington Post

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons