'De Bijbel staat vol met inspirerende verhalen'

Ontdek waarom Filemon Wesselink Mozes zo inspirerend vindt

in Christelijk Nieuws

BNN-presentator Filemon Wesselink treedt deze maand in de voetsporen van Maria en Jozef voor het EO-programma Sterren van Bethlehem. Daar in Israël maar ook thuis leest Filemon in zijn nieuwe Bijbel in Gewone Taal. "Ik lees geregeld in de Bijbel, vooral de persoon van Mozes vind ik ontzettend fascinerend, hij inspireert me", zegt hij.

(imported body)

Filemon, ben je bekend met de Bijbel?
"Ik ben met de Bijbel opgevoed, mijn moeder is gereformeerd, mijn vader katholiek. Ook op de Vrije School werd regelmatig uit de Bijbel gelezen, en we vierden er de christelijke feesten. Nu ben ik niet meer gelovig, maar ik blijf de Bijbel interessant vinden. Toen ik een recensie over de Bijbel in Gewone Taal in de krant las, heb ik meteen een exemplaar aangeschaft. Ik lees er regelmatig in, vooral het Oude Testament bevat veel boeiende passages. De verhalen zijn spannend, bevatten veel tegenstellingen en hebben vaak een rafelig randje. Maar ik heb ook stukken uit Openbaring gelezen, het laatste bijbelboek. Voor mij is de Bijbel een belangwekkend literair werk, net als bijvoorbeeld de Ilias van Homerus. Goed om te lezen voor je algemene ontwikkeling."

Welke persoon in de Bijbel spreekt je het meest aan?
"Dat is zonder twijfel Mozes. De manier waarop hij het Joodse volk van Egypte naar de grenzen van het beloofde land Kanaän heeft gebracht, is een bewijs van groot leiderschap. Veertig jaar lang trokken de Israëlieten door de Sinaï-woestijn! Dan moet je als leider over flink wat overredingskracht beschikken om je volk hoop te blijven geven. Ik ben benieuwd hoe Mozes dat voor elkaar kreeg, want in de Bijbel staat dat hij niet goed kon praten. Mozes moet wel een enorm wijze man zijn geweest."

Wat heb je met het kerstverhaal?
"Heel weinig. De geboorte van het kindje Jezus in een stal vind ik net een verhaal van Walt Disney. Het verhaal is ontzettend voorspelbaar. De arme Jozef en Maria die nergens een plek kunnen vinden, en de wijzen die achter een ster aan reizen en dan Jezus vinden… het zou zo in een kinderboek kunnen staan. Het paasverhaal daarentegen is veel spannender. Kijk maar naar de film The Passion of the Christ van Mel Gibson. De persoon Jezus fascineert me. Wat is er precies met hem gebeurd? Is hij echt doodgegaan? En was hij nu een redder of een slachtoffer?"

Onlangs was je in Israël en bezocht je onder meer de plaatsen Nazareth en Bethlehem. Hoe heb je die reis ervaren?
"Het was zeker waardevol om nu eens de plekken te zien waar de verhalen rond Jezus zich zouden hebben afgespeeld. Onbewust maak je toch in je eigen hoofd een voorstelling van het verhaal. De gelijkenis over de barmhartige Samaritaan plaatste ik altijd in een ruig landschap, terwijl het daar een prachtig groen gebied is. En de rivier de Jordaan, waarin Johannes Jezus doopte, is eigenlijk maar een klein beekje. En waarom associëren we het kerstverhaal met sneeuw en ijzige wind? Dat winterse klimaat komt in Israël helemaal niet voor."

Zie ook: Sterren van Bethlehem, Bijbel in Gewone Taal

Bron: NBG

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons