Christelijke journalist opnieuw voor de rechter

"Veroordeeld vanwege het illegaal filmen van antichristelijke demonstraties”

in Christelijk Nieuws

In 2007 probeerde de Egyptische journalist Mohammed Hegazy zijn religieuze identiteit op zijn identiteitskaart te veranderen van ‘moslim’ naar ‘christen’. Dat kwam hem op veel beschuldigingen te staan. Inmiddels verkeert de journalist al een jaar in gevangenschap.

Eén van die beschuldigingen is het “illegaal filmen van antichristelijke organisaties”, meldt het Reformatorisch Dagblad. Volgens de rechter heeft Hegazy zich schuldig gemaakt aan het verspreiden van onwaarheden.

Hoger beroep
Hegazy is in hoger beroep gegaan en staat nu opnieuw voor de rechter. Als hij ook nu wordt veroordeeld, zal de journalist vijf jaar gevangenisstraf krijgen. Zijn advocaat toonde zich optimistisch tegenover World Watch Monitor. “Het hof van beroep zal de veroordeling niet bekrachtigen, want er is geen bewijs.” Volgens de advocaat is de werkelijke reden van de arrestatie dan ook dat Hegazy publiekelijk zijn bekering tot het christendom wilde legaliseren.

Geen bewijs
Tijdens de hoorzitting op 23 november verklaarde de advocaat van Hegazy dat er geen bewijs is dat Hegazy de wet heeft overtreden. De journalist heeft inderdaad zonder toestemming een arrestatie gefilmd van de moslimbroederschap. Hij deed echter als journalist onderzoek naar de aanvallen van moslimfundamentalisten op koptische gemeenschappen in Egypte.

Misbruikt
Volgens de Britse organisatie International Christian Concern, wordt Hegazy niet goed behandeld in de gevangenis. Hij zou al meerdere malen in hongerstaking zijn gegaan en misbruikt worden door de gevangenisbewakers.

Foto: Rowan El Shimi

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons