Burgemeester mag geen kerststal

in Geloven

Een kerststal heeft in een gemeentehuis niets te zoeken, oordeelde een Franse rechter vorige week. Volgens Trouw spreken de rechtse media van 'een oorlog tegen christelijk erfgoed'.

Hoe goedbedoeld ook, een stalletje is volgens de rechtbank van Nantes toch echt een religieus symbool. De burgemeester van het plaatsje Roche-Sur-Yon delft daarom het onderspit. Hij moet het tafereeltje afbreken.De zaak tegen de gemeente werd aangespannen door de Nationale Federatie van het Vrije Denken, een secularistische organisatie. Die claimde dat het stalletje indruist tegen de strenge scheiding van kerk en staat. Overheden moeten in Frankrijk niet alleen voorkomen dat ze bepaalde religieuze groeperingen bevoordelen, ze moeten zich op religieus vlak helemaal onbetuigd laten.Toch lijkt de strijd nog niet helemaal gestreden. Zo kregen secularistische groepen in de zuidelijke plaats Béziers het onlangs aan de stok met hun burgemeester. Die weigert om de lokale gemeentestal te ruimen. Over de kerststal van Melun (nabij Parijs) moet een rechter zich nog uitspreken.

Lees verder: Trouw.nl

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons