5 zinnen die we in 2015 uit ons christelijk vocabulaire schrappen

De goede voornemens van blogger Matthijs Vlaardingerbroek

Ben je al bezig met je lijstje met goede voornemens voor het komend jaar? Vind je het lastig om elk jaar iets nieuws te bedenken wat echt een verandering in je leven gaat brengen? Ik wil je dit jaar hierbij graag helpen. Misschien kunnen we een voornemen nemen waarbij heel veel mensen, waaronder wij zelf er echt op vooruit gaan. Wat zou dat voor voornemen kunnen zijn?

Ik stel voor dat wij vanaf 1 januari vijf zinnen uit onze christelijke taal gaan schrappen. Welke vijf zinnen zouden zo’n groot verschil kunnen maken? Hier komen ze:

1: De Bijbel leert ons dat…
Heb je deze zin wel eens gehoord? “De Bijbel leert ons dat…” En dan volgt  er een hele uitleg, waar je het wel mee eens moet zijn omdat de Bijbel ons dit leert.  Eigenlijk zegt de spreker met deze zin: “Ik wil dat je zonder vragen of twijfels klakkeloos aanneemt wat ik je nu vertel. Ik ben zo overtuigd van mijn gelijk, dat jij dit ook moet geloven.”

Maar is het wel zo gemakkelijk? Zou het niet eerlijker en nederiger zijn om bijvoorbeeld te zeggen:  “Ik denk dat we het volgende uit de Bijbel kunnen leren.” Hiermee geef je de luisteraar ruimte voor zowel vragen als een eigen mening. Hierdoor kan het zoekproces ook bij de ander opgang komen.

2: We zullen voor je bidden…
Je bent net geconfronteerd met de nood van de ander. Als christen moet je hier natuurlijk iets mee doen, want anders ben je geen goede christen. Dus wat zeggen we dan?  “We zullen voor je bidden…” Bidden is namelijk altijd goed en niemand kan controleren of je het wel of niet doet.

Maar is bidden wel het juiste antwoord? Kan deze zin ook niet een gemakkelijke manier zijn om te zeggen: “Dit is jouw en Gods probleem. Niet de mijne…” Schuiven we onze verantwoordelijkheid niet weg door ‘alleen’ maar voor de ander te bidden? Misschien kan jij wel iets beters doen! Misschien kan jij zelf de oplossing zijn!  Zeg dus niet dat je voor de ander bidt, maar bid zonder dit te zeggen en ga tegelijkertijd op zoek naar mogelijkheden en  oplossingen waar jij zelf aan kunt bijdragen.

3: God vindt dat niet goed…
Wat weten wij als christenen toch precies waar God wel of niet blij mee is.  Geef ons een enquête over goed en kwaad en wij kunnen hem gelijk voor God invullen:  “Wel goed, fout, fout, fout, wel goed mits, fout…”  Grappig genoeg komen Gods gedachten en onze ideeën hierin vaak overeen. “God is het zo vaak met mij eens. Sorry, ik bedoel natuurlijk… Ik ben het met God eens… “

Maar is het wel zo duidelijk? Als je naar de geschiedenis kijkt, zie je dat wij als christenen hiermee vaak de fout zijn ingegaan. Omdat wij precies wisten wat God wel of niet goedkeurde, hebben we ontelbare slaven verhandeld, vrouwen verbrand, ketters vermoord, de Kruistochten ingezet. Ga zo maar door…  Misschien past het ons om hier in 2015 voorzichtiger mee om te gaan.

4: Hij / zij is nog geen christen….
Natuurlijk weten wij min of meer wie wel of geen christenen is. “Want een christen is iemand die…” Ja, die wat? Gelooft in God? Nee, niet genoeg! Jezus in zijn hart heeft gevraagd? Dankbaar is voor het offer van Jezus? Iemand die naar de kerk gaat? Wat is een christen? Wanneer vind die overgang plaats?

Eigenlijk is het iets mysterieus waar je je vinger niet precies op kunt leggen. Laten we die vinger dan ook niet gebruiken met het wijzen naar de ander met de woorden: “Volgens mij ben jij nog geen christen!” of “Dat is geen christen, hoor!”

5: God laat alles mee werken ten goede
De ander tegenover je heeft net het ergste meegemaakt dat hem of haar ooit is overkomen. Wat doe je? Je kunt met de ander mee huilen. Je kunt al je vragen en wanhoop naar God gooien Je kunt stil zijn bij zoveel lijden of je kunt zeggen: “God laat alles mee werken ten goede.” Oftewel “Stil maar, wacht maar, alles wordt nieuw. Je begrijpt het nog niet. Maar God heeft hier een goede rede mee en Hij gaat hier iets goeds mee maken.”

Nee! Zelf als zou dat de volledige waarheid zijn, dan past het ons nog steeds niet om dit te zeggen. Laat God dit zelf maar fluisteren in het hart van de ander. Laat ons meehuilen, meeklagen, niet willen begrijpen maar wel willen dragen.

Vijf zinnen die, als we die niet uitspreken en hier anders mee om gaan, echt een verschil in het komend jaar kunnen gaan maken. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons