Welk hoofdstuk schrijf JIJ in Gods verhaal?

Jan Vermeer over geloofsvervolging

in Christelijk Nieuws

'Er is geen 'vrije kerk' en daarnaast een 'vervolgde kerk', de kerk is één lichaam. Ik wil geen schuld- of schaamtegevoel oproepen over de vrijheid en luxe hier, maar met mijn boeken en verhalen mensen uitnodigen om zich deel te voelen van die éne kerk.' Dat zegt Jan Vermeer - niet zijn echte naam - aan de vooravond van de 'Week van de geloofsvervolging' in Onderweg.

Opgegroeid in Spakenburg - 'daar maakte het niet uit wat je 's zaterdagsavonds uitspookte, als je op zondag maar in de kerk zat' - kwam hij op z'n 25e op z'n plek toen hij bij Open Doors ging werken. Hij wilde journalist worden, maar 'God had een ander pad voor mij'. Hij reisde naar gevaarlijke landen als Irak, Tsjetsjenië en Noord-Korea om christenen te helpen. En dat wordt gewaardeerd, weet Jan: 'Elke keer zeggen de Noord-Koreanen: "We kennen jullie gezichten en namen niet, maar we voelen ons één met jullie; dankzij jullie hulp en gebed houden we het vol en marcheren wij naar de toekomst". In dat militaristische land wandelen ze niet met God, maar ze marcheren met God.'

Hij hoort op zijn reizen de meest vreselijke verhalen en kwam wel eens met een gebroken hart terug. 'Wat ik toen deed? God bracht mij een beeld in herinnering van  een schat in aarden vaten. Dat aardewerk wordt mooier dan het was omdat het eerst gebroken is geweest. God repareert het met goud. Dat doet Hij met mijn hart, maar ook met het hart van de vrouw die mij haar verschrikkelijke levensverhaal vertelde. Zonder het evangelie zou het lijden geen nut hebben.

We zijn één kerk en hebben één missie, of we nu in Noord-Korea wonen of in Nederland. Bid om een opening, voorafgaand aan een ontmoeting', benadrukt Jan. 'Vraag je af: welk hoofdstuk schrijf JIJ in Gods verhaal?'

Onderweg, zaterdag 8 november 2014, NPO Radio 5, 20.02-21.00 uur - Aan de vooravond van de EO-Week van van de geloofsvervolging

Bekijk hier de videoregistratie van het interview of beluister een paar fragmenten hieronder.

Fragmenten uit het interview
In onderstaand geluidsfragment vertelt hij over zijn boek 'Vermist in Noord-Korea', waarin maar weinig concrete feiten vermeld worden over het leven van christenen in Noord-Korea. Dat zou hen in gevaar brengen. Maar in algemene termen wordt er wel wat over gezegd.

In het volgende fragment vertelt hij dat Open Doors brieven krijgt, waarin Noord-Koreaanse christenen schrijven: "We kennen jullie gezichten en namen niet, maar we voelen ons één met jullie. Dankzij jullie hulp en gebed houden we het vol en marcheren wij naar de toekomst".

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons