'Welk hoofdstuk schrijf JIJ in Gods verhaal?'

Elsbeth Gruteke in gesprek met Jan Vermeer

in Christelijk Nieuws

'Er is geen 'vrije kerk' en daarnaast een 'vervolgde kerk': de kerk is één lichaam. Ik wil geen schuld- of schaamtegevoel oproepen over de vrijheid en luxe hier, maar met mijn boeken en verhalen mensen uitnodigen om zich deel te voelen van die éne kerk.' Dat zegt Jan Vermeer - niet zijn echte naam - aan de vooravond van de 'Week vanwege de geloofsvervolging' in Onderweg.

Opgegroeid in Spakenburg - 'daar maakte het niet uit wat je 's zaterdagsavonds uitspookte, als je op zondag maar in de kerk zat' - kwam hij op z'n 25e op z'n plek toen hij bij Open Doors ging werken. Hij wilde journalist worden, maar 'God had een ander pad voor mij'. Hij reisde naar gevaarlijke landen als Irak, Tsjetsjenië en Noord-Korea om christenen te helpen. En dat wordt gewaardeerd, weet Jan: 'Elke keer zeggen de Noord-Koreanen: "We kennen jullie gezichten en namen niet, maar we voelen ons één met jullie; dankzij jullie hulp en gebed houden we het vol en marcheren wij naar de toekomst". In dat militaristische land wandelen ze niet met God, maar ze marcheren met God.'
 
Hij hoort op zijn reizen de meest vreselijke verhalen en kwam wel eens met een gebroken hart terug. 'Wat ik toen deed? God bracht mij een beeld in herinnering van een schat in aarden vaten. Dat aardewerk wordt mooier dan het was omdat het eerst gebroken is geweest. God repareert het met goud. Dat doet Hij met mijn hart, maar ook met het hart van de vrouw die mij haar verschrikkelijke levensverhaal vertelde. Zonder het evangelie zou het lijden geen nut hebben.
 
We zijn één kerk en hebben één missie, of we nu in Noord-Korea wonen of in Nederland. Bid om een opening, voorafgaand aan een ontmoeting', benadrukt Jan. 'Vraag je af: welk hoofdstuk schrijf JIJ in Gods verhaal?'

 
'Onderweg' is een EO-radioprogramma op zaterdagavond met inspirerende Nederlanders over hun levensweg, hun passie, hun geloof en hun twijfel.
Het gesprek wordt op zaterdagavond op NPO Radio 5 uitgezonden vanaf 20.02 uur. Een video van het gesprek is te bekijken vanaf de vrijdag voor uitzending via www.eo.nl/onderweg.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons