Verzoek oud-generaals Israël om vrede

“Anders zijn onze militairen voor niets gesneuveld”

in Christelijk Nieuws

105 hooggeplaatste Israëlische oud-generaals en oud-politiecommandanten roepen premier Benjamin Netanyahu op tot onmiddellijke vredesonderhandelingen met de Arabische wereld. ,,We moeten de onrust in de Arabische wereld aangrijpen om regionale vredesverdragen te sluiten. Alle veranderingen bieden nieuwe mogelijkheden en Israël staat nu sterk'', schrijft de groep in een zondag gepubliceerde petitie aan de premier.

De indieners van de petitie wijzen er op dat zij spreken vanuit hun uitgebreide militaire ervaring en niet eerder dergelijke petities ondertekenden. Volgens hen kunnen gematigde Arabische regimes helpen bij de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. De 105 zwaargewichten uit verschillende Israëlische veiligheidsdiensten verzekeren Netanyahu dat ze hem zullen steunen als hij die weg inslaat.

Voor niets gesneuveld
De vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen stopten in april nadat de Palestijnse Fatah-partij een overeenkomt sloot met Hamas, een aartsvijand van Israël.

In juni leidden politiek gemotiveerde moorden en raketvuur op Israël uit de door Hamas bestuurde Gazastrook tot een nieuwe oorlog tussen Israël en Hamas, de derde in vijf jaar. Hoewel Israël en Hamas in augustus een staakt-het-vuren bereikten, is het op de Westelijke Jordaanoever en in Palestijnse wijken in Jeruzalem nog altijd onrustig.

“Als er geen politieke voortgang komt in de onderhandelingen zijn onze militairen tijdens de laatste oorlog voor niets gesneuveld”, zei een afgezwaaide majoor-generaal die als reservist nog verbonden is aan generale staf van het leger tegen de Israëlische krant Yediot Ahronot.


Bron: ANP 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons