Utrechts psalmboek wordt Werelderfgoed

Verborgen op de zolder van de universiteitsbibliotheek

in Mediatips

Op een zolder in Utrecht ligt een van de beroemdste boeken ter wereld: het Utrechts Psalter. Een handgeschreven psalmboek. Het bijzondere werk uit 820 na Christus komt op de erelijst van het Unesco Werelderfgoed. Dit meldt het ND.

De onbekende Utrechtse schat, verborgen in de kluis van de universiteitsbibliotheek, is cultuurhistorisch ongeveer van dezelfde waarde als het wereldberoemde Book of Kells.
Het Psalmboek is niet af. De teksten zijn geschreven, en illustraties getekend, maar de afwerking is nooit gedaan. Er zijn geen prachtig gekleurde pagina’s en geen rijkelijk versierde initialen.
Het bijzondere aan dit psalmboek is, dat het geïllustreerd is. De tekenaars legden grote creativiteit in het werk, dat vooral dynamisch, nerveus en een beetje surrealistisch is.

Statement
Voor de aartsbisschop van Reims, in wiens opdracht het Psalter gemaakt is, was het psalmboek een politiek statement. Alleen iemand met heel veel geld kon zich het boek veroorloven, daarom werd pagina voor pagina ingewreven dat de bezitter zijn macht niet moest misbruiken. David, die werd gezien als de dichter van de meeste psalmen, was een rolmodel voor koningen in die tijd. Hij maakte fouten, maar betrok God in alles wat hij deed. De koningen moesten ook regeren met de lessen van God in hun hart.
 
Vanaf vandaag is het boek volledig digitaal beschikbaar op internet: utrechtspsalter.nl
 
Bron: Universiteitsbibliotheek Utrecht

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons