Theoloog Van der Kooi wil af van kindernevendienst

'Ik haat het als kinderen naar de kindernevendienst gaan'

in Christelijk Nieuws

De kerk moet generaties verbinden. De kindergroepen scheiden jonge en oud in de kerk, daarom moeten we af van de kindernevendienst, zei hoogleraar theologie Kees van der Kooi donderdagmiddag tijdens een symposium van Youth for Christ, een christelijke jongerenorganisatie. 'De kerk is bij uitstek de plek waar intergenerationeel gedacht kan worden.'

Het ND meldt dat de Protestantse Kerk, waar Kees van der Kooi geregeld preekt, al jarenlang aparte groepen voor kinderen heeft tijdens de kerkdiensten. 'Ophouden ermee', is het advies van Van der Kooi, hoogleraar systematische theologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Volgens hem is het een twintigste-eeuwse uitvinding dat de jongerencultuur iets heel bijzonders is en dat kinderen en jongeren een heel speciale behandeling nodig hebben. In plaats daarvan moeten kerken proberen generaties met elkaar te verbinden. 'Die zijn samen op weg, jong en oud zijn van elkaar afhankelijk.' Jongeren kunnen zelfs een voorbeeld zijn voor de ouderen. Daarbij wees Van der Kooi op Psalm 78, waar de jongere generatie ten voorbeeld wordt gehouden voor de ouderen.
 
Het symposium van Youth for Christ vond donderdag plaats ter gelegenheid van het afscheid van Edward de Kam, die twintig jaar directeur was van de christelijke jongerenorganisatie.
 
Lees meer op nd.nl

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons