Opmerkelijke rouwadvertentie onlangs in Trouw en het Nederlands Dagblad. 'Met ontzetting en schaamte rouwen wij om mensen verdronken in de Middellandse Zee op weg naar Europa gestorven aan de hoop'. Afzender: vier christelijke organisaties.

De advertentie raakte me, zoals het probleem van deze vluchtelingen me al langer raakt. Hoe wanhopig moet je zijn om voor heel veel geld op een veel te volle, gammele boot met te weinig brandstof te stappen, naar een werelddeel waar je meestal niet welkom bent? Ontzettend wanhopig. En toch schijnen 150.000 mensen per jaar het te doen, van wie een deel verdrinkt. Kyrie Eleison. Een groot, vooralsnog onoplosbaar, probleem. Op voorhand een Nobelprijs voor de politicus die het oplost.

Toch irriteert het woord 'schaamte' in de advertentie, merk ik. Hoezo schaamte? Kan ik er iets aan doen? Ben ik een dictator in een Afrikaans land die z'n bevolking uitbuit? Ben ik een mensenhandelaar die schaamteloos misbruik maakt van volledig uitgeputte vluchtelingen? Nee, dat ben ik niet. Zij moeten zich schamen. Daders zijn daders.

En wij? Wij moeten met alle kracht op zoek naar een oplossing.


Tijs
@tijsvandenbrink

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons