Rena Netjes: van journaliste tot vluchteling

“Ik heb gebeden dat dit goed zou aflopen”

in Mediatips

Journaliste Rena Netjes werd eerder dit jaar van het ene op het andere moment wereldnieuws. Ze bleek in Egypte op een zwarte lijst te staan op verdenking van samenzwering en hulp aan terroristen. Ze ontvluchtte Egypte bijtijds en werd daarna bij verstek tot tien jaar gevangenis veroordeeld. Hoe doorstond ze deze gebeurtenissen en welke steun ontleende zij aan haar geloof?

Journaliste Rena Netjes woonde vier jaar in Egypte. “Ik vind de warmte daar zo heerlijk. Ik verwachtte dat ik er zou blijven en zou sterven in het Midden-Oosten”, vertelt ze in Onderweg. Maar eerder dit jaar verliet ze Egypte halsoverkop, omdat het regime van generaal Sisi haar verdacht van samenwerking met terroristen.
 
In de cel
“Ik werd ontboden op de Nederlandse ambassade. Toen begreep ik dat de geruchten dat er een Nederlandse journaliste werd gezocht, over mij gingen. Ik had een taxi nodig om daar te komen en moest daarbij goed opletten, want je kunt niet zomaar bij elke willekeurige taxichauffeur instappen. Ze kunnen je zomaar uitleveren aan het regime. Ik heb toen gebeden dat dit goed zou aflopen”, vertelt Rena. “Er was een kans dat ik 's avonds in een cel zou zitten. Vrouwen worden daar verkracht, daar doen ze alles mee.”
 
Rechtvaardigheid
Haar belangstelling voor het Midden-Oosten dankt ze aan het christelijke gezin waar ze opgroeide in Lemelerveld. Haar ouders organiseerden onder meer excursies naar het Anne Frank Huis. Op haar 16e ging ze voor het eerst naar Tel Aviv, daarna studeerde ze Hebreeuws en Arabisch.
 
Haar geloof is de bron van haar inzet voor rechtvaardigheid en tegen hypocrisie: “Ik weet dat er een ander leven is dan wat we nu om ons heen zien. Het recht zal zegevieren.”


Luister zaterdagavond 1 november naar het gesprek met Rena Netjes bij Onderweg op NPO Radio 5 vanaf 20.00 uur, of bekijk het gesprek:

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons