Religieuze groepen willen spanning wegnemen

Minister Lodewijk Asscher hield donderdag een bijeenkomst over de spanning in de samenleving.

in Christelijk Nieuws

Als je de spanning in de samenleving wilt wegnemen, moet je beginnen met elkaar te leren kennen, zodat je elkaar weet te vinden als het nodig is.

Zo schetste minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken het doel van de bijeenkomst die hij donderdag had met leiders van religieuze en niet-religieuze groepen. "De vrijheid die we in Nederland hebben, kan alleen blijven bestaan als je elkaar respecteert."

Onder de deelnemers aan de ontmoeting bevonden zich rabbijn Awraham Soetendorp, jongerenimam Yassin Elforkani en algemeen secretaris Klaas van der Kamp van de Raad van Kerken in Nederland. Ook het Humanistisch Verbond en jongeren met diverse achtergronden waren vertegenwoordigd.

Volgens Asscher was het gesprek nodig na de reeks van incidenten met een religieuze achtergrond die de afgelopen tijd plaatsvonden, zoals de gewelddadige confrontatie in de Schilderswijk tussen voor- en tegenstanders van de terreurbeweging IS. Ook verschenen er onlangs diverse onderzoeken waaruit blijkt dat autochtone Nederlanders, moslims en joden elkaar slecht kennen en soms vijandig tegenover elkaar staan.

Het initiatief voor het gesprek werd volgens Asscher enkele maanden terug genomen door rabbijn Soetendorp. Dat het plaatsvond in de Ridderzaal, de plek die symbool staat voor de democratie, werd door bijna alle leiders als bijzonder genoemd. Soetendorp omschreef de besloten bijeenkomst na afloop als "een historische stap".

Bron: Kerknieuws

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons