Positieve reacties over besluit illegalen

PKN: 'Ieder mens heeft recht op bed, bad en brood'

in Christelijk Nieuws

Een goed besluit. Zo reageerden maatschappelijke en kerkelijke organisaties op het besluit van het Europees Comité voor Sociale Rechten om de opvang van uitgeproceduurde asielzoekers te verbeteren. Het recht op voedsel, kleding en onderdak voor dergelijke volwassenen zonder papieren wordt onvoldoende gerespecteerd. Ook de opvang van daklozen, al dan niet uit het buitenland, is onder de maat, staat in het besluit.

Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) wacht met een reactie totdat het Europees Comité van Ministers zegt wat ze van de uitspraak vindt. ,,Dan is het pas helemaal definitief.'' De kwestie ligt gevoelig in de coalitie van VVD en PvdA. Teeven (VVD) riep eerder, bij een voorlopige uitspraak over de zaak, dat Nederland niet in de houding zou springen en meteen iedereen zou voeden. Maar de PvdA wil een ruimhartiger beleid.

Protestantse Kerk in Nederland (PKN) vindt de uitspraak ongelooflijk goed nieuws voor al die mensen die nu veroordeeld zijn om op straat te leven en afhankelijk zijn van de liefdadigheid van anderen. ,,Ieder mens heeft recht op bed, bad en brood.'' VluchtelingenWerk Nederland heeft het over een terechte uitspraak. ,,Vanuit een kartonnen doos ben je alleen maar bezig met overleven.'' Federatie Opvang is blij en is al aan de slag met gemeenten om te komen tot een goede landelijke toegankelijkheid van opvangcentra.

Bisschop Gerard de Korte namens de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland: ,,Het is uit menselijk oogpunt een kwestie van beschaving dat voorzien wordt in brood, bed en bad voor iedereen in ons land, ook voor uitgeprocedeerde vluchtelingen. Vanuit het katholieke geloof gezien heeft dit alles te maken met opkomen voor de menselijke waardigheid. Veiligheid is eveneens belangrijk. Het is niet goed dat mensen op straat zwerven en mogelijk uit wanhoop problemen gaan veroorzaken voor de Nederlandse maatschappij, waardoor zij zelf uiteindelijk nog verder van de wal in de sloot raken. Ik ben blij met deze uitspraak en prijs de PKN voor haar inzet in deze zaak voor uitgeprocedeerde vluchtelingen.''

De gemeente Utrecht is blij dat ze gesteund wordt in haar beleid om toch voor opvang van illegalen te zorgen. De gemeente maakt al langere tijd geld vrij om faciliteiten voor hen te regelen. Samen met de andere grote steden dringt Utrecht al heel lang bij Teeven aan op een oplossing voor deze groep.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons