Paus stelt onderzoeksraad voor misbruik in

in Christelijk Nieuws

Paus Franciscus heeft een speciale onderzoeksraad voor seksueel misbruik en andere "ernstige misdrijven" ingesteld. De uit zeven kardinalen en bisschoppen bestaande raad valt onder de Congregatie voor de Geloofsleer. De raad gaat bezwaren tegen beslissingen van de congregatie onderzoeken. Daarmee moet de maandelijkse zitting van de kardinalen van de Congregatie ontlast worden die zich tot nu toe met bezwaarschriften bezighielden.

Het gaat maandelijks om vier tot vijf bezwaarschriften. De nieuwe raad kan weliswaar zelf beslissingen nemen, maar onderzoeken tegen bisschoppen blijft een bevoegdheid van de reguliere zitting van de kardinalen. De raad zal regelmatig verslag uitbrengen aan de kardinalen.

Het is nog niet bekend wie deel uit zullen maken van de raad. Naast leden van de Congregatie zelf zullen ook externe deskundigen worden betrokken.

Sinds 2001 behandelt de Congregatie alle "ernstige misdrijven", waaronder seksueel misbruik en schending van het biechtgeheim. Kort daarna kwam er een golf van misbruikzaken vanuit de VS op de Congregatie af. De toenmalige prefect, kardinaal Jozef Ratzinger, was voorstander van een hardere aanpak van dergelijke misdrijven.

Bron: Katholiek Nieuwsblad

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons