Paus roept op alle scheidsmuren te slechten

Bondskanselier Merkel nam deel aan een herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de muur

in Christelijk Nieuws

Paus Franciscus heeft zondag, op de 25e verjaardag van de val van de Berlijnse Muur, de wens uitgesproken dat alle ,,muren geslecht worden die de wereld nog verdelen''.

Tijdens het Angelus, het gebed dat hij op zondag uitspreekt op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad, herinnerde het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk eraan dat op 9 november 1989 het ,,symbool van de ideologische splitsing van Europa en van de wereld'' verdween.

,,Waar er muren zijn, zijn er ook opgesloten harten'', aldus de jezuïet. ,,Het zijn bruggen die ontbreken, niet muren.'' Franciscus herinnerde eraan dat zijn voorganger Johannes Paulus II een vooraanstaande rol heeft gespeeld bij het overwinnen van de deling van Europa en de daarmee samenhangende geopolitieke spanningen.

Berlijn staat zondag stil bij de val van de Muur 25 jaar geleden. Bondskanselier Angela Merkel nam in de ochtend deel aan een herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de Muur, bij een monument in de Bernauer Straße.

Merkel stak samen met andere prominente gasten rozen tussen de stenen van de voormalige barrière. De straat staat symbool voor de opdeling van Berlijn. Na de bouw van de Muur in 1961 hoorde het ene deel van de straat bij het Oosten en het andere bij het Westen.

Tijdens een kerkdienst in Dresden stond de EKD, de koepel van de protestantse kerken in Duitsland, stil bij de rol die de door Luther geïnspireerde religieuze stroming heeft gespeeld bij de omwenteling in Oost-Duitsland.

Bron: ANP

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons