Paus Franciscus bezoekt bijzondere kerk in Turkije

...en spreekt zich uit tegen terreur van IS

in Christelijk Nieuws

Paus Franciscus heeft zaterdag op de tweede dag van zijn bezoek aan Turkije de Hagia Sophia in Istanbul bezocht. Het bijna 1500 jaar oude gebouw was bijna 1000 jaar de grootste kerk in de wereld en daarna eeuwen een moskee. In 1934 werd het een museum.

Franciscus vloog zaterdagochtend van de hoofdstad Ankara, waar hij vrijdag onder anderen president Recep Tayyip Erdogan had ontmoet, naar de grootste stad van Turkije. Daar heette patriarch Bartholomeus hem welkom. De 74-jarige patriarch is de geestelijk leider van de ongeveer 300 miljoen orthodoxe christenen in de wereld.

Blauwe moskee
Voor het bezoek aan de Hagia Sophia ging de paus naar een andere belangrijke bezienswaardigheid van Istanbul: de blauwe moskee. Daar ontving moefti Rahmi Yaran hem. Samen waren zij kort in gebed verzonken. Het is het eerste bezoek van de paus aan een moskee, sinds hij in maart vorig jaar tot leider van de Rooms-Katholieke Kerk werd gekozen.

Veiligheid
De paus zal zaterdagmiddag voorgaan in een mis in de kathedraal van de Heilige Geest in Istanbul. De autoriteiten hebben strenge veiligheidsmaatregelen genomen. Volgens Turkse media zijn er ongeveer 7000 agenten op de been om het bezoek in goede banen te leiden. De wegen rond de moskee en de Hagia Sophia waren gedeeltelijk afgesloten en voor straathandelaren was tijdelijk geen plaats.

IS
Paus Franciscus is tijdens zijn bezoek aan Turkije vrijdag ook ingegaan op de strijd tegen terreurgroep IS (Islamitische Staat), die in Irak en Syrië een kalifaat heeft gesticht. Het is volgens de kerkvorst gerechtvaardigd om ,,een onrechtvaardige agressor te stoppen, zolang dat binnen de grenzen van de internationale wetgeving gebeurt'', verklaarde hij in Ankara.

Krachtige inzet
Door het bewind van IS en de burgeroorlog in Syrië zijn bijna 2 miljoen vluchtelingen uit dat land de grens met Turkije overgestoken. Alleen met een ,,krachtige gezamenlijke inzet'' kan er een langdurige vrede komen in het Midden-Oosten, aldus Franciscus. Hij betoogde verder dat een dialoog tussen verschillende geloofsgemeenschappen ,,een einde zal maken aan fundamentalisme en terrorisme''.

Tegenover
De Turkse president, Recep Tayyip Erdogan, keerde zich tegenover de paus tegen de groei van de angst voor de islam in het Westen en de vooroordelen die christenen en moslims over elkaar hebben. Deze week beschuldigde de Turkse overheid Nederland ervan de Turkse gemeenschap te discrimineren en op een racistische manier te bejegenen.

Franciscus kwam vrijdagochtend aan in Ankara en werd 's middags door Erdogan ontvangen in zijn enorme nieuwe paleis in Ankara. Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk was het eerste buitenlandse staatshoofd dat te gast was in het onlangs geopende gebouw. Voordat de paus naar het paleis ging, bezocht hij het mausoleum van Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van het moderne Turkije.

Dialoog
De paus wil met zijn bezoek aan het land van 77 miljoen Turken naar eigen zeggen een dialoog tussen verschillende culturen bevorderen om de eenheid van de christenen te versterken. Turkije telt slechts ongeveer 120.000 christenen die tot verschillende kerken behoren.

Erdogan opende donderdag een nieuwe aanval op het Westen. Hij zei onder meer dat ,,die buitenlanders de problemen in het Midden-Oosten niet kunnen oplossen, omdat ze ons moslims niet mogen.''

Bron: ANP / Foto: ANPfoto

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons