Pater Frans smokkelde ontvoerde meisjes Syrië uit

De identiteit van haar redder in nood mocht en kon ze niet in het boek prijsgeven

in Christelijk Nieuws

Pater Frans van der Lugt redde in 2000 de ontvoerde kinderen van de Amsterdamse vrouw Malika Kaddour. Dit zegt de moeder in de uitzending van het RKK-programma Kruispunt TV.

In 1999 werden de kinderen van Malika Kaddour door haar ex-man ontvoerd naar Syrië. Voor haar begon toen een lange strijd om haar kinderen terug te krijgen. Na een paar maanden wist ze haar kinderen op te sporen en mee te nemen naar een geheime plek.

Om het land te ontvluchten kwam ze via een tip in het klooster van pater van der Lugt in Homs terecht. Die besloot haar te helpen. Met gevaar voor eigen leven nam de jezuïet de twee meisjes mee op een urenlange tocht door de bergen. Op zijn schouders droeg hij ze door een rivier naar de grens met Libanon.

Over de ontvoering van haar kinderen schreef Malika Kaddour het boek Gestolen dochters. De identiteit van haar redder in nood mocht en kon ze er niet in prijsgeven. In Kruispunt noemt ze voor het eerst de naam van haar geheime helper. 

Frans van der Lugt werd op 7 april in Homs door onbekenden vermoord. Een paar maanden eerder had hij via een video een noodoproep vanuit zijn zwaar belegerde stad de wereld verstuurd.

Bron: RKK

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons