NS weigert campagne 'Geloof begint bij jou!'

NS wil 'neutraal' blijven en denkt aan religieuze spanningen wereldwijd

in Christelijk Nieuws

Eén week voordat de Remonstranten als eerste kerk in Nederland starten met een landelijke mediacampagne om vrienden te werven heeft NS laten weten dat de posters van de Remonstranten niet op Nederlandse stations mogen hangen. De NS wil 'neutraal' blijven en gaf ook aan dat de religieuze spanningen wereldwijd meespelen bij de afweging om de posters te weigeren.

Het bestuur van de Remonstranten betreurt dit zeer. In onze ogen krijgt het woord 'neutraal' hier ten onrechte de betekenis van 'seculier'. Dat is in strijd met de Nederlandse traditie en huidige opvattingen dat binnen de grenzen van de wet religieuze uitingen in het publieke domein onlosmakelijk verbonden zijn met de vrijheid van godsdienst.

Ook is het niet consistent omdat de NS andere religieuze reclame-uitingen tot op heden wel toelaat op stations zoals die van de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind en de Bond tegen het Vloeken. De Remonstranten zijn van mening dat hun statement 'Geloof begint bij jou' juist in tijden van polarisatie kan bijdragen aan een meer genuanceerd beeld over religie.

De campagne 'Geloof begint bij jou' start volgens plan op 11 november met reclamespots op NPO radio 1 en 4 en advertenties in landelijke bladen. De Remonstranten zoeken naar een alternatief voor de posters op de NS stations. De campagne is ontworpen door reclamebureau Publicis.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons