Noorse kerk registreert immigranten zonder toestemming

Meer overheidssteun gevolg van hogere ledental Noorse kerk

in Christelijk Nieuws

De Katholieke Kerk in Noorwegen heeft toegegeven dat mogelijk duizenden immigranten werden ingeschreven in de Kerk zonder dat die daarvoor toestemming gaven. Door dit hogere ledental kon de Noorse Kerk de laatste jaren meer overheidssteun ontvangen.

Sinds 2010 steeg het aantal geregistreerde leden van de Rooms-katholieke Kerk van 66.000 naar meer dan 120.000 leden. Maar mogelijk "enkele duizenden" van hen kunnen geregistreerd zijn als katholieken zonder dat zij dit zelf weten, zegt de bisschop van Oslo, Bernt Eidsvig in de Noorse krant Dagbladet.

Onbevredigende praktijk
In een rapport van het bisdom Oslo ligt mgr. Eidsvig toe hoe de praktijk van het illegaal inschrijven – die hij "onbevredigend" noemt – ontstond: tijdens een bijeenkomst heb ik omschreven hoe deze praktijk, die een aantal jaar blijkt te hebben geduurd, erin resulteerde dat buitenlanders die vanuit katholieke landen naar Noorwegen verhuisden, automatisch werden beschouwd als katholieken. Ze werden dan geregistreerd als leden van dit bisdom zonder dat zij hier zelf toestemming voor gaven". "We hebben het over tenminste duizend leden, misschien wel vele malen meer dan dat".

130 miljoen Noorse kronen
Het hogere ledenaantal van de Katholieke Kerk in Noorwegen betekent dat zij volgend jaar naar schatting 130 miljoen Noorse kronen (ruim 15 miljoen euro) van de Noorse overheid ontvangt.

Bron: Katholiek Nieuwsblad

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons