Mexicaanse christenen na 17 jaar op vrije voeten

in Christelijk Nieuws

Vorige week zijn drie Mexicaanse christenen vrijgelaten na een gevangenisstraf van 17 jaar. Dat meldt de stichting Open Doors. Het Mexicaanse Hooggerechtshof sprak hen vrij en oordeelde dat ze direct vrijgelaten moesten worden.

Onterechte arrestatie
Eind 1997 was er een terroristische aanslag in Acteal, een dorp in Zuid-Mexico. Bij deze aanslag kwamen 45 mensen om het leven. Het protest in het land was zo sterk dat de autoriteiten zich genoodzaakt voelden om de daders snel op te pakken. Zonder enige vorm van onderzoek werden ruim tachtig mensen van straat geplukt en gearresteerd. Onder hen waren ook 35 christenen. Kort na hun arrestatie werden de gevangenen geconfronteerd met hoge straffen van 25 en 36 jaar.

Nieuwe woonplaats
De vrijgelaten gevangen kregen te horen dat ze niet terug mogen keren naar hun eigen woonplaats. De reden hiervoor is dat de overheid vreest voor nieuwe onrust. De gevangenen hebben woonruimte aangeboden gekregen – ver bij Acteal vandaan. Samen met hun gezin staan ze voor de uitdaging om na zeventien jaar weer aan elkaar te wennen, bovendien moeten hun vrouwen en kinderen naar een voor hen nieuwe woonplaats.

Gezinshereniging
Mexicaanse medewerkers van Open Doors waren aanwezig bij de hereniging van Lorenzo Ruiz Vasquez met zijn gezin. Zijn jongste zoon Abelino (23) was de eerste die hem begroette, zijn vader omhelsde en vroeg: “Bent u mijn vader?” Ze hadden elkaar zeventien jaar niet gezien.

Er zitten momenteel nog twee Acteal-broeders gevangen.

Bron: Open Doors 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons