Metterdaad actie voor Irak

Andries Knevel bezocht vluchtelingen in Irak

in Mediatips

Vanuit Irak bereiken ons de meest afschuwelijke verhalen. Christenen, Jezidi’s of moslims die zich niet wilden onderwerpen aan de Islamitische Staat kunnen kiezen tussen vluchten, onbetaalbaar hoge belastingen of de dood. Ruim 800.000 mensen zijn op de vlucht geslagen.

Het gebouw waar ik binnen ga is onbewoonbaar, alleen de onderste verdieping heeft aan 2 kanten een muur. De gure herfstwind heeft vrij spel en toch is dit is de enige schuilplaats voor vier verslagen vrouwen.

Chocha begint met vertellen. Haar man is gekidnapt door ISIS en haar zoontje van nog maar 12 jaar hebben ze vermoord! Zij is met haar schoonmoeder en twee schoonzussen over de bergen gevlucht naar Koerdistan, een barre tocht. Ik kijk naar Chocha’s schoonzus. Ook haar man werd vermoord. Ze draagt een klein kindje op haar armen en door de dunne stof van haar jurk zie ik dat ze een paar maanden zwanger is.

Hulporganisatie Dorcas helpt hen met voedsel, dekens, warme kleding en een kachel. Ook Kerk in Actie en Operatie Mobilisatie doen wat ze kunnen om de vluchtelingen voor te bereiden op de winter. Help hen mee. Maak uw gift over op Iban: NL88INGB0000300300 van EO Metterdaad in Hilversum o.v.v. Irak.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons