Metterdaad actie voor Irak

Andries Knevel bezocht vluchtelingen in Irak

in Mediatips

Vanuit Irak bereiken ons de meest afschuwelijke verhalen. Christenen, Jezidi’s of moslims die zich niet wilden onderwerpen aan de Islamitische Staat kunnen kiezen tussen vluchten, onbetaalbaar hoge belastingen of de dood. Ruim 800.000 mensen zijn op de vlucht geslagen.

In een vluchtelingenopvang ontmoet ik kwetsbare vrouw. Met dikke, zwarte wallen onder haar ogen vertelt ze dat ze niet direct kon vluchten toen IS de stad innam, omdat haar man blind is. Ze hoopte dat haar familie daarom met rust gelaten zou worden en even leek dat inderdaad zo te zijn. IS-strijders uitten zelfs hun bezorgdheid over haar gezondheid en boden een ziekenhuiscontrole aan voor haar en haar driejarige dochtertje. Eenmaal in de bus, die hen naar het ziekenhuis zou brengen, werd ze met geweld van Christine gescheiden en uit de bus gezet. Tijdens het interview bidt de blinde vader onafgebroken met een rozenkrans. Ik hoor dat hij dat de hele dag door doet. 

Hulporganisaties Dorcas, Operatie Mobilisatie en Kerk in Actie zorgen voor deze vluchtelingen. Ze hebben uw steun heel hard nodig. Maak uw gift over op Iban: NL88INGB0000300300 van EO Metterdaad in Hilversum o.v.v. Irak.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons