Level 1: Kerk Binnenstebuiten

Doe eens gek, bouw een feestje

in Geloven

Dit is de laatste aflevering van Kerk Binnenstebuiten. De afgelopen weken hebben we om ons heen gekeken en soms contact gelegd met anderen. Deze week willen we de volgende stap zetten: tijd voor een feestje!

Als het goed is, zijn de plannen voor het feestje zo'n beetje klaar. Dat betekent dat het tijd is om aan de slag te gaan. Hebben jullie je idee al gemaild naar binnenstebuiten@eo.nl? Dan maak je kans op een optreden van Roald Schaap.

Praktische tips
Twee weken geleden deelden we wat alvast een paar ideeën voor een feestje. Nu wat praktische tips om het niet te laten verzanden in een ongemakkelijke of rommelige bedoening.

1) Bid
Deze stap vergeten we nogal eens. Niet doen: (samen) bidden is noodzakelijk. Al was het alleen maar om je te herinneren waarom je dit eigenlijk doet.

2) Voorbereiding werkt
Of je nu gaat voor een Sinterklaas-uitdeelactie, een Thanksgivingdinertje, een wijnproeverij of een talentenjacht: denk niet dat het 'allemaal wel goed komt'. Zorg voor een goede planning en bedenk goed wat er die avond moet gebeuren.

3) Zet door en geniet
Misschien ontmoet je wel mensen die helemaal buiten je comfotzone liggen. Geef niet te snel op; ook als de meest irritante buurman op komt dagen, of als je verplicht wordt om een half uur te luisteren naar de eindeloze verhalen van die ene oude dame. Als je uit je eigen wereldje stapt en je probeert in hen te verplaatsen, kom je tot de mooiste ontmoetingen. Je kunt er ook voor kiezen anoniem uit te delen – bijvoorbeeld door middel van een guerilla-Sinterklaasuitdeelactie.

4) Evangeliseren hoeft niet
Probeer je feestje niet te beschouwen als 'een unieke kans om mensen over Jezus te vertellen'. Dat zorgt vaak voor een kramp. Probeer simpelweg te genieten van de contacten. Wie weet komt het geloof nog ter sprake.

5) Sluit het goed af
Neem na afloop de tijd om even met elkaar te relaxen en te bespreken wat er goed of minder goed ging, en om samen te bidden. Zo kun je met elkaar het succes vieren, of de teleurstelling een plekje geven.

6) Houd contact
Probeer contact te houden met de mensen die je ontmoet hebt. Al is het alleen maar door ze te groeten als je ze tegenkomt. Lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Het zou cool zijn als het feest geen eindpunt van Kerk Binnenstebuiten is, maar een begin van jullie kring binnenstebuiten.

De laatste keer: het spelbord!
Je mag de laatste keer de pionnen op het spelbord verplaatsen. Iedereen van de groep die heeft meegewerkt aan het feestje staat voor één punt. Daarnaast krijg je voor iedere persoon die jullie hebben bereikt met dit feest ook een punt. Deel je score via twitter (#kerkbb) of door hieronder te reageren.
 

Tekst: Pieter-Jan Rodenburg
Beeld: Roald Schaap

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons