Latijns-Amerika: percentage katholieken daalt

De evangelicale gemeentes nemen steeds meer toe

in Christelijk Nieuws

Het percentage katholieken in Latijns-Amerika daalt. Dat meldt Catholic Culture op basis van een onderzoek van het Pew Forum. Terwijl 84% van de mensen in Latijns-Amerika zegt katholiek opgevoed te zijn, noemt vandaag de dag nog maar 69% zichzelf katholiek.

Latijns-Amerika is van oudsher katholiek. In de meeste landen vormden katholieken tot aan de huidige generatie ten minste 90% van de bevolking. De regio is nog altijd goed voor meer dan 40% van de katholieken in de wereld.

Protestantse kerken in de regio zijn in de afgelopen decennia gegroeid, deels door de instroom van voormalige katholieken. Momenteel is 19% van de Latijns-Amerikaanse bevolking protestant, hoewel slechts 9% protestants is opgevoed.

Evangelicale gemeenten 
Uit het onderzoek blijkt dat in heel Latijns-Amerika grote aantallen katholieken de kerk verlaten. In Nicaragua bestaat 25% van de bevolking uit voormalige katholieken, in Brazilië ongeveer 20%.

Gevraagd naar de reden van hun overstap, zeggen de meeste ex-katholieken dat evangelicale gemeentes hen een sterker gevoel gaven van een persoonlijke relatie met Jezus Christus. De katholieken die overgestapt zijn naar de evangelicale gemeentes steunen vaker traditionele christelijke standpunten op het vlak van bijvoorbeeld abortus en homoseksualiteit, dan diegenen die zichzelf nog altijd als katholiek benoemen.


Bron: Katholieknieuwsblad.nl
Foto: Katholieke Universiteit Leuven

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons