Kroonprins Charles steekt christenen hart onder de riem

"Vervolging stoppen door in gesprek te gaan"

in Christelijk Nieuws

Om het geweld tegen christenen, moslims en yezidi's in Syrië en Irak te stoppen, moeten vertegenwoordigers van de verschillende godsdiensten met elkaar in gesprek gaan. Dat zegt de Britse kroonprins Charles in een deze week gepubliceerde videoboodschap.

(imported body)

Charles wil met zijn boodschap vervolgde christenen wereldwijd een hart onder de riem steken. De prins kwam met zijn boodschap in een reactie op het rapport over christenvervolging van de internationale hulporganisatie Kerk in Nood.

De gewelddadige en hartverscheurende gebeurtenissen in Syrië en Irak hebben godsdienstvrijheid en christenvervolging tot de belangrijkste items in het nieuws gemaakt, aldus de prins. Hij roept op tot respect over en weer en een luisterende houding. "Het is een goed gebruik in de interreligieuze dialoog om elkaar te beoordelen vanuit de beste kanten van elkaars geloof, in plaats van op basis van de slechtste uitingen ervan."

Samenwerking tussen geloofsgemeenschappen kan alleen succesvol gebeuren vanuit een "ootmoedige houding", stelt Charles. Hij is blij dat, "ondanks de zwarte beelden", mensen vanuit verschillende tradities "proberen door samenwerking het geweld en de haat te stoppen". Als voorbeeld noemt hij de gesprekken tussen een anglicaanse bisschop en een imam in de door geweld verscheurde Centraal-Afrikaanse Republiek. "Dit zijn zaadjes van hoop."

Overheden moet de vrijheid van godsdienst garanderen, stelt de prins verder. "Zelfs in het Westen staat dit recht onder druk. In veel andere landen is deze vrijheid echter helemaal afwezig."

In een wereld met "zo veel verschrikkelijk nieuws" moeten we persoonlijk niet onze hoop verliezen, zegt Charles, verwijzend naar het Bijbelboek Romeinen 5. Hij roept op tot gebed voor de vervolgde kerk.

Bron: HetGoedeLeven

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons