‘Houdt God van vrouwen?’ beste documentaire van 2013

Emile van Rouveroy van Nieuwaal duikt in het leven van Hilligje Kok-Bisschop.

in Mediatips

De kijkers van NPO Doc hebben bepaald dat de documentaire ‘Houdt God van vrouwen?’, geproduceerd door filmmaker Emile van Rouveroy van Nieuwaal, de beste is van 2013.

De verkiezing is gehouden omdat NPO Doc dit jaar zijn tienjarig jubileum viert. Ter gelegenheid van dit jubileum en de prijs die de documentaire heeft gewonnen, zal hij tussen 29 november en 8 december opnieuw te zien zijn bij NPO Doc.

Andere prijzen
Begin dit jaar won de documentaire nog twee andere prijzen, namelijk de internationale prijs voor de beste Europese productie van de regionale omroepen (Prix Circoms) en een NL Award.

Vrouwenemancipatie
Hilligje gaat naar de kerk in Staphorst. In haar gemeente is er nog geen sprake van vrouwenemancipatie. Er is dus geen plek om een actieve rol te spelen in de gemeente. Ook heeft Hilligje de ambitie om voor de SGP de politiek in te gaan, maar ook hier wordt ze niet geaccepteerd. Toch zet ze alles op alles om haar positie binnen de reformatorische gemeente te verbeteren.

Gevecht tegen behoudende kerken
De documentaire laat het gevecht zien dat Hilligje voert tegen de behoudende kerk. De documentaire toont vooral hoe vrouwen opkomen voor hun rechten. Maar aan de andere kant worden ook de kwetsbare en gevoelige kanten in beeld gebracht. Als de homofiele zoon van Hilligje op het toneel verschijnt, gaat Hilligje nadenken over homofilie binnen de behoudende kerken. 

Bron: RTV Utrecht

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons