Glossy laat stilte glanzen

Verhaal achter glossy maakt net zo stil als glossy zelf

in Geloven

Sinds half oktober ligt de glossy Stil in de winkels. Met dit prachtig vormgegeven bewaarmagazine kruip je graag een paar uur op de bank. Door de verstilde beelden, inspirerende interviews en prikkelende citaten waan je jezelf in een oase van rust.

Op de voorkant van de glossy staat geen BN’er, maar een lege stoel. Stil gaat namelijk niet over BN’ers, maar over jou. Jij moet in die stoel gaan zitten. Er komen weliswaar BN’ers in de glossy voor, maar altijd ten dienste aan de stilte. Zo vertelt solozeiler Laura Dekker hoe een paar dagen windstilte op de oceaan haar uiteindelijk “een ongelofelijke vrede” bracht. Maar er komt ook een schaapherder aan het woord, die de stilte op zijn mooist én op zijn verschrikkelijkst meemaakte.
 
Tegen marketingwetten in
De keuze voor een advertentieloze glossy met een lege voorkant maakt nieuwsgierig naar het verhaal achter de glossy. Die blijkt minstens zo bijzonder als de glossy zelf. Tegen alle marketingwetten in heeft Stil haar weg gevonden naar zowel de christelijke als de niet-christelijke markt. Voor de makers Margreet Kattouw en Mirjam van der Vegt is het vooral een verhaal geweest van hard werken en weer loslaten, stil worden en ontvangen. En dat verhaal begint al bij de start in – bijna vanzelfsprekend – een klooster.
 
“In plaats van direct hard aan de slag te gaan, hebben we eerst de stilte opgezocht. Kwam dit idee echt van God?”, blikt Mirjam terug. “Het doel was een glossy van hoge kwaliteit, zonder de ruis van advertenties. En dat betekende een heuse financiële uitdaging: advertenties in een glossy van dit formaat leveren vaak al zo’n vijftigduizend euro op, maar wij wilden het toch echt zonder doen.”
 
Giftgevers
Een onbegonnen klus, zo lijkt het. Maar hun reis van hun droom naar een papieren werkelijkheid levert bijzondere ontmoetingen op. Hun eerste giftgever is geen rijke zakenman, maar een werkloze vrouw. “Zij ontdekte in de stilte bij God veel over haar oorsprong, en ging daarom sjaals breien waarvan ze de opbrengst aan onze stichting Switch to Silence doneerde.” Tijdens hun stilteretraite in het klooster ontmoeten Mirjam en Margreet opnieuw een ‘engel’: een onbekende man, die zijn ervaringen van zijn voettocht naar Santiago de Compostela aan de hele wereld gunt.
 
Het zijn twee voorvallen uit een hele reeks gebeurtenissen. Uit allerlei onverwachte hoeken komen expertise, financiën en bemoedigingen tevoorschijn. Hoe langer, hoe meer bleek dat de vrouwen hun spontaan bedachte idee toch écht moesten gaan waarmaken.  
 
Laat je verrassen
Nu de glossy Stil inmiddels een feit is en in de boekhandels ligt, krijgen Margreet en Mirjam geregeld de vraag wanneer we deel 2 kunnen verwachten. Maar net zoals bij de start van het hele project, laten de vrouwen ook nu de marketingwetten voor wat ze zijn: “Dit is de glossy, geniet er nu maar van. Vooralsnog is dit een eenmalig uniek exemplaar. Laat je, net als ons, maar verrassen door wat er verder nog gaat komen.”
 
Wil je de makers ontmoeten? Komende donderdag 6 november geven ze tussen 19.30 en 20.30 uur een bijzondere presentatie in de Nieuwe Boekhandel in Amsterdam waar iedereen welkom is. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons