Dubbelinterview met Koen Brouwer en Rens Polman

in Christelijk Nieuws

Koen Brouwer en Rens Polman – van de band Lieve Bertha – zijn vrienden voor het leven. Jarenlang woonden ze samen en leefden ze van hun muziek. Dat lukt tot op heden, al heeft Koen inmiddels werk als programmamaker bij de EO voor Z@pp. Koen is christen, Rens niet. ‘Ik probeer hem niet te overtuigen, dat werkt averechts.’

Koen (23): “Zonder Rens was mijn leven waarschijnlijk twee keer zo saai. Toen ik hem in groep 4 leerde kennen, viel me op dat hij altijd zong en alles durfde. In de pauze ving ik meisjes voor hem die hij dan ging kussen. Hij gaf mij les om ‘gek’ te worden.

Rens is zó perfectionistisch dat het niet leuk is om bij hem in de buurt te zijn als iets niet gaat zoals hij het wil. Tegelijk zorgt dat wel voor kwaliteit. Maar omdat ik een chaoot ben, kunnen daardoor irritaties ontstaan.

Het meest gênante moment met Rens? Dat komt niet in Visie! Maar er zijn er genoeg. Zo liep Rens ooit, op een beurs waar we werkten, weg tijdens een gratis knipbeurt omdat onze baas dat onder werktijd niet goedkeurde. Het zag er niet uit!

Rens houdt wel van een date, maar hij heeft de ware nog niet gevonden. Wat dat betreft is hij meer van de kwantiteit en ik van de kwaliteit. Meisjesharten slaan van hem op hol. Omdat hij geen schaamte kent – waar ik jaloers op ben – komt hij altijd relaxed over. Ik doe het in mijn broek tijdens een date; nu niet meer, want ik ben inmiddels verloofd.

Samenwonen met Rens was een droomleven, maar het werd iets te veel van het goede. Rens kan best pittige buien hebben en er ontstonden irritaties. Ook was het moeilijk dat ik een vaste baan kreeg en Rens niet, al wil hij dat wel graag. Rens is geen christen en heeft bijvoorbeeld wat betreft meisjes andere principes. Als hij wil vertellen wat hij in het weekend heeft uitgespookt, kan hij dat beter met andere vrienden bespreken. Uiteraard bid ik voor Rens, maar ik probeer hem niet te overtuigen, dat werkt averechts.”

Rens (22): “Doordat we elkaar al zo lang kennen, kunnen we elkaar aankijken en precies weten wat de ander denkt. We vullen elkaar aan. De magie die wij op het podium hebben, zal ik nooit met iemand anders hebben.

Onze gedeelde passie is tv maken. Koen werkt nu bij de EO met een team en budget, ik moet álles alleen doen en zelfs mensen betalen om me te helpen. Daar ben ik jaloers op.

Ik ben echt een control freak. Ik laat Koen dan ook nooit rijden, want dan zit ik niet ontspannen naast hem. Dat is even een dingetje geweest.

Aanvankelijk zag ik op tegen het apart gaan wonen, maar het bevalt prima. Kom ik thuis, geen Koen op de bank – heerlijk! Ik ben ’s avonds wel wat vaker alleen omdat Koen een vriendin heeft, maar ik bezoek dan weer vaker feestjes. Hij begint zich echt te settelen. Soms ergert me dat, bijvoorbeeld als hij na een optreden moe is en direct naar huis wil.

Ons grootste verschil is dat Koen gelooft en ik niet. Onze basis is daardoor verschillend. Dat Koen bijvoorbeeld gaat trouwen, heeft ook met zijn geloof te maken. Ik wil best weleens een discussie over het geloof aansnijden, maar Koen vindt dat lastiger. Hij blijft altijd respectvol en eerlijk – ook weer geïnspireerd door zijn geloof, denk ik – en dat waardeer ik zeer. Hij zal me nooit belazeren en staat altijd voor me klaar. Als er iets is, bel ik Koen. En mijn moeder.

Koen is héél voorzichtig en altijd met anderen bezig. Dat kan irritant zijn. Toen we een filmpje maakten van onze illegale overnachting op een wildwissel, kwamen we de boswachter tegen; Koen kon daar moeilijk mee omgaan en wilde eigenlijk stoppen. Maar toen we onszelf in een kringloopwinkel opsloten om daar te overnachten, deed ik het ook in m’n broek.”


Tekst: Wilfred Hermans
Beeld: Dik Nicolai
Bron: Visie 2014, nr. 47

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons