Doodvonnis Pakistaanse christen was vermijdbaar

Mensenrechtenadvocaten twijfelen aan integriteit Asia Bibi’s advocaten

in Christelijk Nieuws

De Pakistaanse Asia Bibi had volgens mensenrechtenadvocaten allang vrij kunnen zijn. Haar eigen advocaten zijn echter bang ook opgepakt te worden. De rooms-katholieke vrouw is veroordeeld tot de doodstraf vanwege het beledigen van de profeet Mohammed. Dat meldt Het Parool.

Asia Bibi, moeder van vijf kinderen, werd in 2009 opgepakt na een ruzie met twee moslima’s over wie een betere profeet zou zijn: Jezus of Mohammed. In 2010 werd Bibi ter dood veroordeeld wegens godslastering. Onlangs heeft het Pakistaanse Hof van Beroep in Lahore dit bekrachtigd.
 
Schokkend, vindt Sardar Mustaq Gill die in 2009 de christen Martha Bibi (geen familie, eveneens beschuldigd van godslastering) verdedigde en op borgtocht vrij kreeg. Zij is toen per direct met de hulp van westerse diplomaten Pakistan uit gesmokkeld.

Asia Bibi’s advocaten durfden niet om diezelfde borgtocht te vragen uit angst vermoord te worden. Gill: "Haar advocaten stelden diverse malen om onduidelijke reden het indienen van het verzoekschrift in hoger beroep uit. Eén keer kon de zaak zelfs niet doorgaan omdat haar advocaat in Amerika zat."

Nog meer problemen
Eén van haar advocaten heeft de zaak voor het Pakistaanse Hof van Beroep verprutst. Ondanks aandringen van de rechter, heeft deze advocaat geweigerd de twee kroongetuigen, de moslima’s, aan een kruisverhoor te onderwerpen, omdat hij een moslim is. De rechter had geen andere keus dan de wet te volgen en de doodstraf door ophanging te bekrachtigen.

Bibi’s enige kans is nog het proces bij de Hoge Raad, maar daarmee zijn de problemen nog niet opgelost. Een radicale islamitische imam heeft een losprijs van omgerekend 4500 euro op haar hoofd gezet. Ook dreigt er in Pakistan een volksopstand uit te breken als Asia Bibi onschuldig bevonden wordt.
Dus mocht het de familie van Asia Bibi via de Hoge Raad in Pakistan lukken haar vrij te krijgen, dan zal ze direct op het vliegtuig worden gezet. Italië zou haar willen opvangen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons