ChristenUnie begint Steunpunt voor de Zorg

"Betrokkenen zien hun persoonlijke situatie alleen maar verslechteren."

in Christelijk Nieuws

Mensen kunnen problemen melden die voortkomen uit de verandering van de gezondheidszorg, dat is het idee van het Steunpunt. Vanaf januari 2015 gaat een groot deel van de langdurige zorg over naar de gemeente. Vanwege de komende veranderingen weten veel mensen nog niet waar ze aan toe zijn.

Carla Dik-Faber, ChristenUnie, schreef zaterdag een brief aan het ND over de familie Roorda. De familie klaagt dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd. René en Tineke Roorda vertellen dat de zorg voor hun broer waarschijnlijk moet worden stopgezet. Ze ervaren dagelijks hoe moeilijk het is voor een geliefde te zorgen en hoe onzeker de situatie is geworden sinds de veranderingen. Dik-Faber reageert op deze situatie: "De afgelopen maanden heb ik veel gesprekken gevoerd met mantelzorgers en zorgverleners. Dit hebben we juist gedaan om de zorg zo goed mogelijk te organiseren voor degene die het nodig hebben."

De waarden zijn veranderd
Dik-Faber stelt dat de waarden in de zorg zijn veranderd. "Mensen willen keuzevrijheid, meer regie en meer verantwoordelijkheid.’’ Toch gebeurt het dat mensen die zorg nodig hebben tussen wal en schip dreigen te vallen. "Sommige organisaties werken langs elkaar heen. Betrokkenen horen niets en zien hun persoonlijke situatie alleen maar verslechteren. Wat ons te doen staat is aan de bel trekken op alle niveaus om de situatie te verbeteren."

Afspraken
"Met de familie Roorda heb ik een afspraak gemaakt, maar ook van andere mantelzorgers horen we graag de problemen waar ze tegenaan lopen.’’ Daarom richt de ChristenUnie een Steunpunt Zorg op. Hier kunnen alle mantelzorgers en zorgverleners terecht met problemen, vragen of opmerkingen.

Bron: ChristenUnie

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons