Christenen en moslims: In gesprek gaan met elkaar en de verbinding zoeken

“Praat niet alleen met de knuffel-Turk, maar ook met de haat-baard en de burka-babe”

in Christelijk Nieuws

“De islam is een verfilmde vergissing.” Dat waren de woorden van columnist Bart Jan Spruyt donderdag tijdens het symposium ‘I love Moslims!?’ van de Evangelische Omroep.

Omgaan met moslims. Daar ging het EO Radio Symposium gisterenavond over. Journalist Lamyae Alahouray vindt dat deze discussie er niet eens had moeten zijn. “Als hij (Ben Kok red.) moslim was geweest, was ik weggerend. Als moslim ben ik verplicht respect te hebben voor mensen die geloven in de Bijbel. We kunnen toch gewoon met elkaar praten!” Dit was één kant van de discussie. De journaliste vindt dat moslims worden behandeld als een ‘exotische diersoort’. Ben Kok, joods-christelijke pastor, gaat fel tegen deze mening in. “Ik ga in gesprek met moslims door hen de duisternis te laten zien waarin zij leven.” Kok heeft kritiek op hoe kerken omgaan met moslims. “Wij zijn de enige kerk die voor ons geloof uitkomt. Kerken durven niet de liefde van Jezus te verkondigen.”

De haat-baard en de boerka-babe
Martijn Leeftink is missionair werker. De woorden in de Bijbel ‘heb je vijand lief’ ervaart Leeftink als een concrete opdracht. “Moslims worden door veel christenen gezien als vijanden, de woorden in de Bijbel zijn echter ‘heb je vijand lief’.” Fouad El Haji is politicus bij de PvdA. Hij heeft een bijzondere situatie meegemaakt met christenen waardoor hij ze niet snel meer los kan laten. “Ik belandde in het ziekenhuis. Dat ziekenhuis werd gerund door katholieken. Ik had niet het lef om iets te zeggen tegen die mensen omdat ze mijn leven hebben gered.” El Haji is opgegroeid in een streng moslimgezin, maar heeft wel altijd contact gehad met christenen. Hij heeft begrip voor het feit dat christenen weinig contact zoeken met moslims. “De meeste berichten over moslims komen via de krant of televisie en dan snap ik wel dat mensen bang worden en geen contact zoeken. Ik zie steeds meer moslimjongeren in grote steden die nooit meer in contact zullen komen met andersgelovigen, ook vanwege het feit dat er steeds minder christelijke jongeren zijn. Hierdoor wordt het moeilijk om in contact te komen met elkaar."

Jonge moslims zijn godvruchtig
Ibrahim Wijbenga heeft een Gereformeerde vader en zijn moeder is moslim. Hij heeft op een katholieke basisschool gezeten. Hij heeft dus veel van het christendom van huis uit meegekregen. Hij is moslim. “Ik heb nooit de verleiding gehad de andere kant op te gaan.” Op de vraag van presentator Andries Knevel over hoe hij tegenover jonge moslims staat, antwoordt hij: “Jonge moslims zijn mensen die godvruchtig zijn. Ze hebben niet echt een beeld van christenen en omdat er allemaal gesegregeerde wijken zijn, komen ze ook moeilijk in contact met elkaar.”

Er worden een filmpje getoond over een moslim die is bekeerd tot het christendom. “Toen ik voor het eerst in een kerk kwam, keek ik mijn ogen uit. In de kerk zaten mannen en vrouwen. Toen dacht ik aan de hemel. Daar is ook iedereen. Mannen, maar ook vrouwen horen bij het huis van God.”

Geen Halleluja
Verschillende mensen konden kort reageren op de toespraken die zijn gehouden. Ahmed Marcouch: “Ik denk niet, ‘halleluja’ daar wil ik bijhoren." Esmaa Alariachi vindt dat er weinig positieve berichten worden gezegd over moslims. Yüksel Hertlein-Güllü was een moslim en is bekeerd tot het christendom. Ze vindt dat christenen zijn gegrepen door de liefde van God. “Als ik weet dat er hoop is voor moslims, waarom zou ik dat dan niet met ze delen?” Lucas Hartong vindt dat er juist gezocht moet worden naar de overeenkomsten die moslims en christenen met elkaar hebben.

Moslims exotische diersoort?
Marcouch vindt het belangrijk om altijd het positieve in mensen naar boven te halen. “Ik heb die mensen lief. Moslims moeten gewoon moslim kunnen zijn. Als ik daar kritiek op heb, dan zeg ik dat ook. Daarom ben ik politicus.” Hertlein-Güllü vindt dat iedereen benadert moet worden met de liefde van Jezus Christus. “Ik ga erin met de boodschap om Gods liefde te laten zien en niet om te zeggen: ‘Jouw geloof is duivels’.”

“We praten met elkaar alsof de islam een exotische diersoort is. Ik ben niet weggerend, maar van andere moslims zou ik dat goed begrijpen. Als moslim ben ik verplicht om respect te hebben voor mensen die geloven in de Bijbel”, aldus Lamyae Alahouray. El Ouali vindt het geen optie om over deze kwestie na te denken. Connie uit Amsterdam heeft een bijzondere band met moslims. "Je kijkt niet alleen naar de hoofddoek die ze dragen maar ook naar de persoon die er achter zit.”

Liefde in de praktijk
Fouzi Chihabi houdt niet van mensen en niet van zichzelf. “Het enige wat me openbaart is de Vader.” Henk Bouma vindt dat de liefde voor moslims praktisch zichtbaar moet zijn: ‘Samen eten, samen werken. De liefde moet praktisch zichtbaar zijn.

Het symposium wordt afgesloten met een oproep tot verbinding: “We zijn mensen die een samenleving leefbaar proberen te houden, mensen die zoeken naar God en zoeken naar de waarheid. Voer het gesprek met elkaar, vanuit de liefde”, aldus Gert-Jan Segers (kamerlid ChristenUnie).

Bekijk hier alle fragmenten van het symposium terug 

 

 

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons