CDA: verbied partij die sharia wil invoeren

in Christelijk Nieuws

Politieke partijen die de sharia willen invoeren moeten verboden worden. Het CDA pleitte daar woensdag voor in het Kamerdebat over de begroting van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken, die in het kabinet ook verantwoordelijk is voor integratie. CDA-Kamerlid Pieter Heerma zei dat uitspraken van Europese rechters ruimte bieden voor een dergelijk verbod.

Het CDA in de Tweede Kamer bepleitte zo'n verbod in 2006 ook al eens, maar het toenmalige kabinet onder leiding van CDA-premier Jan Peter Balkenende zag er niets in. Toenmalig minister van Justitie Piet Hein Donner (ook CDA) had daarvoor gezegd dat als tweederde van de bevolking de islamitische wetgeving van de sharia zou willen invoeren, dat dan mogelijk zou moeten zijn.

Heerma kreeg in het Kamerdebat nauwelijks steun voor zijn voorstel. Hij kreeg dat wel van PVV-Kamerlid Machiel de Graaf, maar die herinnerde Heerma ook even aan de opmerkingen van Donner, acht jaar geleden.

Heerma vroeg Asscher harder op te treden tegen mensen die onze vrijheid van meningsuiting misbruiken. Hij herhaalde het CDA-pleidooi voor het strafbaar stellen van het verheerlijken van terroristisch geweld, bijvoorbeeld op sociale media. D66 zei daarop dat het aanzetten tot geweld al strafbaar is.

Heerma zei verder dat de maatschappelijke dienstplicht die het CDA wil invoeren, er voor kan zorgen dat Turkse Nederlanders niet meer in Turkije hun militaire dienstplicht hoeven te vervullen. Alleen daarom al zou een maatschappelijke dienstplicht een goed idee zijn, aldus Heerma.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons