BLOG | Andries Knevel over moslim-symposium

Na commotie op sociale media over 'I love moslims?!'

In Nederland ontstaan steeds meer twee parallelle samenlevingen zo lees je. Een wereld autochtonen en een wereld van allochtonen.

Onlangs verscheen een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau, dat concludeert er in ons land twee werelden gaan ontstaan: namelijk van hoger opgeleiden en lager opgeleiden; en onder die lager opgeleiden veel Moslims.

Over Moslims bestaat beeldvorming. Ze staan bovenaan in de verkeerde lijstjes van criminaliteit en werkloosheid, en met name jongens presteren op school extreem slecht.
Ze kunnen ook moeilijk met kritiek omgaan, want dan kruipen ze in hun slachtofferrol, waarbij de schuld altijd bij de ander ligt.
 

Dat zijn veelgehoorde stereotyperingen.
Daarnaast merk je dat christenen in ons land een dubbel gevoel hebben bij moslims: Het is een groeiende religie die 'van buiten' komt. We zien christenen die PVV stemmen uit vrees voor islamisering. Er zijn ook christenen met een missie om moslims te bekeren. 

Als EO ervaren we dat deze vraag in onze achterban leeft: Hoe gaan we om met moslims in onze samenleving? 

Daarom hebben we een opiniepeiling laten doen over hoe het gesteld is met de beeldvorming onder gelovigen en niet-gelovigen over moslims. Met de uitkomsten ervan willen we een platform bieden om in onze achterban het gesprek met elkaar te voeren. Dat doen we op een symposium in het EO-gebouw in Hilversum.

Dat klemt te meer daar er deze zomer wel iets gebeurd is, en Nederland tot zijn schrik heeft gemerkt dat de barbaren van ISIS ook hier aanhangers hebben, en dat er in 160 Jihadi’s naar Syrië en Irak zijn afgereisd. Dat hadden we nooit gedacht.

En als gelovigen en niet-gelovigen al een beeld van Moslims hebben, dan geldt dat andersom evenzo. En daarom hebben we Moslims uitgenodigd om te vertellen hoe zij over christenen denken, en of ze behoefte zouden hebben aan een meer intensieve vorm van contact.

Heb God lief boven alles en je naaste als jezelf, zegt Jezus. Geldt dat laatste onverkort onze landgenoten met een islamitische levensovertuiging?
Over die vraag gaat het op het EO-symposium op 20 november. En dat gesprek voeren we met christenen en met moslims samen, laat dat helder zijn.

Het symposium is live te volgen via EO Geloven.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons