Afrikaanse priester onderscheiden voor buitengewone moed

Kinvi beschermde 1.500 moslims tegen antibalakamilitie

in Christelijk Nieuws

De Togolese priester Bernard Kinvi, priester van de missiepost van Bossemptélé in de Centraal-Afrikaanse Republiek, is door de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch onderscheiden voor zijn buitengewone moed.

Selekamilities
In 2013 drongen de Selekamilities door tot het afgelegen Bossemptélé met zijn 21.000 inwoners en maakten er zich al snel schuldig aan de diefstal van geiten, aanhoudingen en martelingen. In het plaatselijke ziekenhuis, het enige in een straal van 150 kilometer, dreigden zij ermee alle personeel te doden. Bij de opmars van de antibalakamilities sloegen de islamitische rebellen al snel op de vlucht. Deze keer werden de moslims uit Bossemptélé doelwit. Vele moslims die zich in de omliggende wouden verscholen en die durfden terug te keren werden vermoord.

Bescherming Kinvi
Met een medepriester slaagde Bernard Kinvi erin om 1.500 moslims in zijn missiepost onder te brengen en hen zonder wapens, maar louter met zijn overtuigingskracht en de hulp van twee gendarmes die eveneens naar de missiepost waren gevlucht tegen de antibalakamilitie te beschermen. De geestelijke verklaarde zijn moedige daad door te wijzen op het feit dat moslims en christenen in Bossemptélé steeds in vrede en harmonie hebben samengeleefd.

Bron: Kerknet

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons