Aanslag op synagoge in Jeruzalem

“We zullen met harde hand optreden tegen de brute moord op Joden die kwamen bidden.”

in Christelijk Nieuws

Vandaag hebben twee Palestijnse neven een aanslag gepleegd op een synagoge in Jeruzalem. Bij de aanslag vandaag vielen vier doden en raakten acht mensen gewond, onder wie twee agenten.

De daders, twee Palestijnse neven van 22 en 27, zijn door de politie doodgeschoten. Ze kwamen de synagoge, in de orthodoxe wijk Har Nof, tijdens het ochtendgebed binnen. Ze hadden bijlen, messen en een pistool bij zich, meldde het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. De aanslagplegers staken eerst op mensen in en openden vervolgens het vuur. In het gebedshuis waren op het moment van de aanslag ongeveer dertig gelovigen.

De neven woonden in de wijk Djabal al-Mukaber in het oosten van Jeruzalem. De Israëlische politie gaat er vanuit dat de aanslag door de twee neven is beraamd en niet in opdracht van een terreurorganisatie is uitgevoerd.
De gewapende tak van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag op een synagoge in Jeruzalem opgeëist. Zij vinden dat de aanslag een vorm van opstand is die versterkt moet worden.

Met harde hand
“We zullen met harde hand optreden tegen de brute moord op Joden die kwamen bidden," zei Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Hij legt de schuld van de aanslag bij de radicale Palestijnse Hamas-beweging en bij de Palestijnse premier Mahmoud Abbas. Die zou de Palestijnen aanzetten tot geweld. In een verklaring veroordeelde Abbas echter de aanslag. De president veroordeelt de aanslag op joodse gelovigen in hun gebedshuis en hij veroordeelt het vermoorden van burgers, ongeacht wie het doet.

Natuurlijke reactie
De afgelopen weken is het in Jeruzalem al diverse malen tot confrontaties gekomen tussen Palestijnen en de Israëlische politie. Ook waren er diverse aanslagen waarbij doden vielen.

Maandag braken in Jeruzalem rellen uit nadat een Palestijnse buschauffeur dood was gevonden in zijn voertuig. Volgens de Israëlische autoriteiten had hij zichzelf opgehangen. Familieleden van de man verklaarden dat de buschauffeur was vermoord door extremistische Joden. Ook in Palestijnse media werd dat gesuggereerd.

De radicale Palestijnse Hamas-beweging noemde de aanslag op de synagoge in een reactie ‘een heroïsche daad’. Een woordvoerder sprak van een ‘natuurlijke reactie’ op de dood van de buschauffeur. Volgens Hamas was de chauffeur slachtoffer van een executie.

Puur terreur
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry noemde de aanslag van vandaag ‘puur terreur’. Kerry's Nederlandse collega Bert Koenders noemde de aanslag op NPO Radio 1 verschrikkelijk en schokkend. “Een aanslag op een podium van de joodse religie, in een synagoge.” Een dergelijke situatie met een religieuze achtergrond is 'levensgevaarlijk'. Er moet snel werk gemaakt worden van de-escalatie op alle fronten, aldus Koenders.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons