7 lessen van vervolgde christenen

Wat wij kunnen leren van vervolgde christenen door Ron van der Spoel

in Christelijk Nieuws

Wij als Westerse christenen kunnen veel leren van christenen die vervolgd worden. De adjunct-directeur van Open Doors Ron van der Spoel traint voorgangers en pastors in landen waar christenvervolging plaatsvindt. In de week vanwege de geloofsvervolging vertelt hij bij EO Door de Week wat hij van de vervolgde kerk geleerd heeft.

1. Met Jezus heb je alles
Van der Spoel ontmoet geregeld mensen die een goed leven hadden, maar alles kwijtraken op het moment dat ze gaan geloven in Jezus. Zo ontmoette hij een jongen in Bangladesh die tot geloof gekomen was tijdens zijn opleiding tot imam. “Hij had geen contact meer met zijn familie, geen recht meer op de erfenis. Maar hij straalde en zei: ‘Ik heb nu Jezus.’”

Vanzelfsprekendheden verdwijnen als je vervolgde christenen ontmoet, is de ervaring van Van der Spoel. “Dan ontdek ik hoe onvoorstelbaar gezegend ik ben dat ik de Heere Jezus heb leren kennen: dan heb je alles. Dan gaat er iets stralen van binnenuit, wat niet afhankelijk is van omstandigheden. Ik hoop dat wij in ons alledaagse leven mogen leren wat het betekent om een kind van God te zijn.”

2. Kiezen voor Jezus heeft consequenties
Van der Spoel ontmoet dagelijks christenen die moeten leven met de consequenties van hun keuze. “Als je kiest om christen te zijn, wordt je verstoten door je familie. De mensen daar ervaren dat ze ter verantwoording worden geroepen. Er worden woorden als ‘Stop ermee’ en ‘Kom terug naar islam’ naar ze geroepen.”

Deze verhalen confronteren Van der Spoel met zijn eigen leven als christen. Wat verschilt hem eigenlijk van ongelovigen? “Om echt anders te zijn, moeten de mensen de liefde van Jezus leren kennen. Er is maar één ding belangrijk en dat is dat ik die liefde door kan geven aan de mensen om me heen.’’

3. Zoek de verschillen én overeenkomsten met de islam
Als Van der Spoel met moslims in contact komt, gaat hij eerst in gesprek over de gedachten die ze delen en vervolgens gaat hij in discussie over de verschillen. "God is een God van liefde en genade en Allah is een God die afrekent en oordeelt. Daar is die liefde nauwelijks aanwezig”, zegt Van der Spoel. Toch kan hij met moslims goed praten over het geloof, want in tegenstelling tot hier bepaalt religie daar de dagelijkse manier van leven. "Onze God hangt aan het kruis en aan de ene kant verafschuwen moslims dat maar aan de andere kant vinden ze het fascinerend."

4. Wees bewogen
Van der Spoel heeft veel bewondering voor de vervolgde christenen. “Een man uit het oorlogsgebied van Pakistan was naar een van mijn lessen gekomen.” Overal waar hij kwam, zei hij: ‘Heer, geef mij de kans om te getuigen.’ Dit heeft mij erg geraakt.” De bewogenheid die vervolgde christenen hebben voor de omgeving vindt Van der Spoel bewonderenswaardig. “Ze bidden nooit : ‘Heer, wilt u met de kerk zijn in ons land. Maar ‘Heer, wilt u met dit land zijn.’ ’’

5. Blijf vergeven
“Negen jaar lang zijn week in week uit de ruiten van onze kerk ingegooid. De omgeving haat ons.’’ Dit zijn de dagelijkse dingen die vervolgde christenen meemaken. Ze moeten veel doorstaan. Is het zo moeilijk om te vergeven? “We proberen te bidden als Jezus aan het kruis.’’ Dit antwoord kreeg Van der Spoel toen hij vroeg hoe ze toch kunnen vergeven.” Vervolgde christenen hebben een enorme worsteling om te vergeven, maar ze proberen echt anders te zijn.’’

Deze worsteling maakt diepe indruk op Van der Spoel. Als Van der Spoel contact heeft met islamitische leiders, geven ze hen meerdere boodschappen mee. ‘’We lezen een stukje uit de Bijbel, maar onze boodschap is ook: ‘Stop met het vervolgen van onze broers en zussen.’"

6. Lijd mee met onze broers en zussen
Wanneer Anne van der Bijl (zendeling) hem belt met het nieuws van een erge gebeurtenis, zegt Anne tegen hem: "Hoe zal het met onze broers en zussen daar zijn?’’ Die bewogenheid van Anne inspireert hem. De christenen daar worden aanvaard als broers en zussen. "Ze voelen ook als broers en zussen. Als ik daar kom, is het meteen goed. Ik herken Christus in hun ogen."

7. Je hebt elkaar nodig
Volharding van het geloof. Dat is iets wat Van der Spoel dagelijks ziet in de vervolgde kerk. ‘’Het is niet vanzelfsprekend dat je blijft geloven. Dat is het risico omdat we ons niet begeven in neutraal terrein. Jezus zegt: ‘Hou vol. Blijf bij mij.’ In de vervolgde kerk ontdekte ik pas een belangrijk onderdeel van het samen zijn. Je hebt een geloofsmaatje nodig." Van der Spoel vind het belangrijk om veel dingen samen te doen, maar om ook tijdens de activiteiten samen na te denken over God.  

Ron van der Spoel vertelt dagelijks zijn lessen in het EO-programma Door de Week in de rubriek 'H2O'.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons