6 dingen die je kunt doen met advent

Je online en offline voorbereiden op het kerstfeest.

in Geloven

De eerste periode van het kerkelijk jaar komt er aan. In deze adventstijd bereiden we ons voor op het kerstfeest. Hieronder een aantal dingen die je kunt doen met advent.

1.    Het klooster bij je thuis
Samen met de rooms-katholieke jezuïetenorde toeleven naar Kerst: dat hoeft niet in een klooster, maar kan gewoon thuis via Ignitiaans Bidden. Dagelijks krijg je tips voor het bidden vanuit de traditie van Ignatius van Loyola (1491-1556), de stichter van de jezuïetenorde.

In het gebed staat niet alleen de Bijbel centraal, maar ook het verhaal van God in je eigen leven: “De mens kan met God omgaan zoals een vriend met een vriend.” De kalender geeft elke dag een ‘Geloofsimpuls’, ‘Citaat’ en een ‘Gebedstip’. Ook kun je een uitwisselingsgroepje starten om je gebedservaringen te delen.

 2.    NaarKerst
Een adventskalender op Twitter, dat is @NaarKerst. Het profiel plaatst elke ochtend een liedje en elke avond een willekeurige tweet, zoals een Bijbelvers of een vraag waar je over na kunt denken ter voorbereiding op kerst. Dit heeft NaarKerst donderdag bijvoorbeeld geplaatst: In de aankondiging van Jezus´ geboorte wordt Hij 'Immanuël' genoemd.” Wat betekent dat woord eigenlijk? Mattheüs 1:23.

3.    Liturgiegebed
Voor de adventstijd biedt de EO dagelijkse overdenkingen aan. Deze overdenkingen zijn gemaakt door de makers van het boek ‘Bid, Luister en Leef’. De overdenkingen beginnen op 30 november, de eerste adventszondag en eindigen op 25 december, eerste kerstdag. In de liturgie staan een aantal liederen, een bijbelstuk met uitleg en een gebed. De overdenkingen sluiten allemaal aan bij een bepaald thema. Het eerste thema is ‘Hij Komt’, en gaat over de liefde van God.

4.    Kaarten met persoonlijke boodschap
Naast alle digitale adventsinitiatieven, heeft de PKN een offline versie: elke dag een sfeervolle ansichtkaart met een meditatieve tekst. De kaarten zijn te gebruiken om familie of vrienden een hart onder de riem te steken. Stuur een kaartje aan mensen die het moeilijk hebben. De kaarten zijn gebundeld in een ringband waardoor het als scheurkalender kan worden gebruikt.

 5.    Brand een kaarsje
In de donkere tijd van advent is het mooi om thuis een kaarsje te branden. Bijvoorbeeld voor je geliefde, voor iemand die je mist of voor het kerstwonder wat aan ons is gegeven. Deel je kaarsje met anderen door de foto op Twitter te plaatsen en te zeggen voor wie jij dit kaarsje brandt. Natuurlijk kun je het kaarsje ook branden voor jezelf. Je kunt dan God bidden of juist danken voor de dingen die je hebt mogen ontvangen het afgelopen jaar.

 6.    Help je medemens
Kerst is de periode van samenzijn. Maar dat geldt helaas niet voor iedereen. Kun jij iets kleins betekenen voor je medemens? De ene week kun je bijvoorbeeld eten brengen naar die ene buurvrouw die het niet zo breed heeft. In week twee kun je boodschappen doen voor die oude mevrouw die zelf de deur niet meer uitkomt. In week drie neem je voor de zwerver bij de supermarkt een lekkere maaltijd mee. In de laatste week geef je deze mensen op papier wat kerst voor jou betekent.

Foto: Lauren Rushing

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons