Iedereen communiceert. Altijd. Is het niet met woorden, dan wel met een oogopslag, een gebaar, de lichaamshouding. Toch lukt het vaak niet elkaar te bereiken. We stuiten op blokkades als onbegrip en wantrouwen. Hoe breek je deze muren af en maak je écht contact?

Hoe bereik ik mijn kind?

1. Leg contact
"Contact leggen én houden is het belangrijkste in alle relaties," vindt trainer en opvoedkundige Saskia Henderson. "Als je kind dwars is, kun je verschillend reageren. Of je drijft je zin door, met als gevolg dat je kind de strijd aangaat. Of je zegt: ‘Jammer dat we elkaar niet snappen. Kom even zitten, dan drinken we samen kopje thee en praten we verder.’ Dan bereik je veel meer.”

2. Wees respectvol
“Het valt me op dat ouders aan de ene kant soms te veel verwachten van een kind, maar het aan de andere kant niet altijd als volwaardig mens zien. Laatst zag ik een kleine met een chagrijnig gezicht door een winkel lopen. De ouder vroeg: ‘Kun je niet wat leuker kijken?’ Toen dacht ik: ‘Zelf ga je toch ook niet blij rondlopen als je net ruzie hebt gehad?’ Dat is niet realistisch. Een kind begrijpt, weet en ziet sommige dingen niet, maar het is wel een mens. Als je niet respectvol met je kind omgaat, kun je moeilijk respect terug verwachten.”

3. Stop met beschuldigen en dreigen
“Veel gesprekken lopen vast doordat ouders beschuldigen of dreigen. Na een beschuldigende reactie zal een echt gesprek niet meer lukken, want je kind schiet vanzelf in de verdediging. Hetzelfde geldt voor dreigen. Stel, je roept: ‘Als je nu je spullen niet opruimt, gooi ik ze weg!’ Als je kind gelooft wat je zegt, gaat het opruimen. Maar daarna wordt het bang: ‘Blijkbaar gooit mama of papa zomaar spullen weg die voor mij belangrijk zijn.’ Of je kind denkt na een paar jaar: ‘Ze doen toch nooit wat ze zeggen.’ Dan ben je niet alleen je trucje, maar ook je vertrouwenspositie kwijt.”

Hoe bereik ik mijn partner?

1. Probeer de ander te begrijpen
"Een belangrijke stelregel in communicatie is: 'Eerst begrijpen, dan begrepen worden," stelt schrijver, spreker en coach Mirjam van der Vegt. "Vaak probeer je eerst je eigen gelijk te halen. Tijdens de Marriage Course leerden mijn man en ik de zakdoekmethode. Zolang jij aan het woord bent, houd je een zakdoek vast en stelt de ander vragen als: ‘Wat bedoel je precies?’ Pas als degene met de zakdoek zich begrepen voelt, gaat de zakdoek naar de ander en mag die zijn verhaal doen. Klinkt misschien kinderachtig, maar goede communicatie verlangt een dienstbare houding. Ben je daartoe bereid om de ander te begrijpen?”

2. Gebruik alle zintuigen
“Bij communicatie denken we voornamelijk aan praten, maar aanraken, aankijken, voelen en proeven horen er ook bij. Dat je met al je zintuigen kunt communiceren, is vaak een eyeopener. Als je partner niet makkelijk praat, betekent dat niet dat hij of zij moeilijk communiceert. Er zijn genoeg andere manieren waarop je elkaar kunt aanvoelen.”

3. Communiceer vanuit verlangen
“Achter veel communicatie zit angst. Het is misschien een naar woord en sommigen zeggen dat ze er geen last van hebben, maar als je niet met kritiek van je partner kunt omgaan, zit daar vaak al een angst achter: het idee dat je niet goed genoeg bent. Dus wat doe je? Je gaat de discussie aan en blijft redeneren tot je gelijk hebt. Zo veroorzaak je onbegrip en eenzaamheid, terwijl verbondenheid en begrip ontstaan als je communiceert vanuit verlangen.”

Hoe bereik ik God?

1. Heb oog voor Gods hand
Voor veel mensen is gebed het uitgelezen middel om met God te communiceren. “Maar,” zegt directeur van de Evangelische Hogeschool Els van Dijk, “God is zoveel rijker in Zijn communicatie naar ons. Ik vind het belangrijk om ook in alledaagse situaties Gods hand te zien. Zie je die? En duid je de dingen die gebeuren op een geestelijke manier? Je kunt dit trainen, maar je moet er eerst voor openstaan dat God zo werkt."

2. Vertrouw op God
"Als je Gods hand wilt zien, moet je erop vertrouwen dat Hij goed is en het goede met je voor heeft. Als je iemand wan- trouwt, zie je andere dingen dan wanneer je iemand volledig vertrouwt. Pas wanneer je God vertrouwt, zie je dat Hij een weg weet die beter is dan het plan dat je zelf had bedacht."

3. Lees in de Bijbel
"In de communicatie met God speelt de Bijbel een essentiële rol. In Nederland zijn we gezegend met een rijke voorraad verschillende Bijbelvertalingen en mooie literatuur eromheen. Maak daar gebruik van! We vinden het normaal dat we moeten eten om lichamelijk in leven te blijven. Dat- zelfde geldt voor een levend geloof. Je moet regelmatig en gezond gevoed worden.”


Tekst: Femke Taale
Beeld: Anke Knapper
Bron: Visie 2014, nr. 45

Leestips

Leestips

- In ons gezin gaat alles prima! (Maar soms), Saskia Henderson, Kosmos Uitgevers, 192 blz., € 19,95

- Durf te leven, Mirjam van der Vegt, Boekencentrum, 128 blz., € 13,90

- Muren van mijn hart, Bruce Thompson, Gideon Boeken, 252 blz., € 12,00

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons