Zus leidt kerkdienst ter herdenking Seth Gaaikema

Nationaal kunstenaar van internationale allure, bescheiden en vriendelijk

in Christelijk Nieuws

In de Amsterdamse Westerkerk is maandagmiddag een dienst begonnen ter herdenking van Seth Gaaikema. De cabaretier overleed vorige week op 75-jarige leeftijd. Later op de dag wordt hij begraven op Zorgvlied.

(imported body)

De dienst werd geleid door Gaaikema's zus, predikante Jolan. Ze vertelde over de jeugdjaren van Seth - hoe hij vroeger al 'proefvoorstellingen' gaf. Onder de aanwezigen waren tv-producent Han Peekel, architect Cees Dam, André van Duin, omroepbaas Jan Slagter en cabaretier Paul van Vliet. Op en rond de blauwe kist lagen veel bloemen. Daarachter hing een grote foto van de cabaretier.

Woordgrappen
Tijdens de dienst werden liedjes gedraaid en gespeeld van Gaaikema, zoals Pastorie en Verliefd & Verloren. Jacques d'Ancona haalde herinneringen op uit Gaaikema's jaren in Groningen. Zo memoreerde hij diens eerste optreden eind jaren 50. Hij speelde op een klein podium een programma met liedjes en woordgrappen. ,,Het markeerde de richting die hij in zou slaan.'' D'Ancona omschreef zijn vriend als een ,,nationaal kunstenaar van internationale allure''.

Huub Oosterhuis
Schrijver Wim Hazeu, 38 jaar bevriend, droeg vijf gedichten van Gaaikema voor, die de cabaretier zelf ooit in een ver verleden met een gele sticker had gemarkeerd. Theoloog en dichter Huub Oosterhuis, die hem in 1958 leerde kennen bij het begin van de studie Nederlandse taal- en letterkunde, zei dat Gaaikema verlangde naar erkenning. ,,Soms kreeg hij geen, soms veel en warm. Hij ging daar niet in op, dat maakte hem bescheiden, vriendelijk en hield hem jong.'' Ook Gaaikema's man Peter sprak warme woorden. Er klonk applaus toen de kist de kerk werd uitgedragen.

Vanaf de kerk gaat de kist met het lichaam van de cabaretier in een boot vanaf de Prinsengracht naar de begraafplaats. Na de begrafenis is er een condoleancebijeenkomst voor genodigden in het DeLaMar Theater

Bron: ANP / Foto: ANPfoto

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons