Een relatiebreuk is pijnlijk en zet je leven op z'n kop. Je zoekt naar manieren om je leven weer op de rit te krijgen en om alle pijn en emoties achter je te laten.

Dat is een moeizaam proces en je moet allerlei dingen met jezelf en de ander doorwerken. In dat proces speelt vergeving een belangrijke rol. Hoe ga je daarmee om?

Vergeving
Een relatiebreuk is pijnlijk en zet je leven op z'n kop. Je zoekt naar manieren om je leven weer op de rit te krijgen en om alle pijn en emoties achter je te laten. Dat is een moeizaam proces en je moet allerlei dingen met jezelf en de ander doorwerken. In dat proces speelt vergeving een belangrijke rol. Hoe ga je daarmee om?

Vergeving ontvangen
Kijk allereerst naar jezelf. Heb jij door je houding en daden de ander gekwetst, zodat die niet met jou verder wil? Kom er voor uit, dat je behoefte hebt aan vergeving.

Vergevingsgezindheid is volgens de Bijbel één van Gods eigenschappen. God vergeeft als je je zonden toegeeft (lees: 1 Johannes 1:9) Of je partner dat ook doet, is nog de vraag, maar jij kunt niet meer doen, dan je excuus maken als jij in de relatie fouten gemaakt hebt.

Vergeving doorgeven
In het Onze Vader bidden we 'vergeef ons onze schulden, zoals ook wij hebben vergeven wie ons iets schuldig was' (Matteüs 6:12). het is geweldig, dat God ons vergeeft, maar wat zou het mooi zijn als we dat kunnen doorgeven aan de ander. Natuurlijk zul je ook worstelen met de (terechte) gevoelens van woede, bitterheid en/of frustratie om wat de ander jou aandeed. Doorworstel dat met het doel om boosheid en bitterheid los te laten. Dat is het begin van vergeving en het helpt je om de problemen en jouw gevoelens te bespreken met nederigheid en zachtmoedigheid, zonder veroordeling. Wellicht is de ander dan ook makkelijker in staat om jou te vergeven.

Je hebt een keus
Over de violist Paganini gaat het verhaal dat er tijdens een concert een snaar van zijn viool brak. Hoewel het publiek verstijfde, speelde hij door. Een tweede snaar brak, maar hij leek onaangedaan. Ook het breken van een derde snaar haalde hem niet uit zijn concentratie. Hij beloonde het enthousiaste publiek zelfs met een toegift op een snaar!

Volgens de bijbelleraar Chuck Swindoll illustreert dit verhaal het leven, waarin we last hebben van gebroken snaren. Maar er is een snaar in ons leven die niet gebroken of weggehaald kan worden: ons recht en onze macht om onze houding in het leven te bepalen. Wat er van ons terecht komt, wordt niet zozeer bepaald door de snaren die breken, maar door wat we doen met de snaren die overblijven.

Pijn
Wanneer ik terugkijk naar wat er met mij gebeurd is, vind ik dat nog steeds vreselijk. Ik wilde geen echtscheiding, maar kon het ook niet voorkomen en zo heb ik ongewild bijgedragen aan de pijn die mijn gezin en anderen ervaren hebben. Ik zou willen dat het nooit gebeurd was - maar ik zou ook niet meer de persoon willen zijn, di eik voor die tijd was. De scheiding heeft mij lessen geleerd, ik ben wijzer geworden en hopelijk een betere man.

Vrucht dragen
Je hebt een keus. Je kunt ervoor kiezen om medelijden met jezelf te hebben. Je kunt blijven sudderen in je pijn en woede en de rest van je leven bitter blijven. Je kunt ook zeggen: "Ik wil vrucht dragen in het land van mijn lijden. Ik wil het proces van vergeving leren. Ik zal spelen op die ene snaar."

Naar een artikel van Opnieuw Op Weg, herstelbediening voor gescheidenen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons