Onlangs overleden er drie mensen na een bezoek aan een dance-evenement in Amsterdam, zeer waarschijnlijk door xtc-gebruik. Ontzettend verdrietig voor hun nabestaanden.

Je zou zeggen: daar is een diepgaand onderzoek naar de gang van zaken op zijn plaats. Drugs zoals xtc zijn verboden in ons land, dus hoe kan dit? Wie was verantwoordelijk voor de beveiliging van het evenement? Waar kwamen die pillen vandaan?

Ik heb geen roep om zo'n onderzoek gehoord. Wie ik wel hoorde, waren politici van PvdA, SP, GroenLinks en D66, die een terugkeer eisten van de controles op de kwaliteit van de xtc. Over die controles wordt overigens van alle kanten gezegd dat ze schijnzekerheid bieden: het kan best dat de test uitwijst dat de pil goed is, terwijl hij dat niet is.

Eigenlijk een verbijsterende reactie van deze politici. Harddrugs zoals xtc zijn verboden. En wat zeggen vier politieke partijen? Laten we eens kijken of we te maken hebben met de goede verboden stoffen. Dus als uit die controle blijkt dat de kwaliteit van de xtc in orde is, mogen ze ineens wel verkocht en gebruikt worden?

Kan alleen in Nederland, vermoed ik.


Tijs
@tijsvandenbrink

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons