"Veel tijd doorbrengen met God èn elke dag knuffelen!"

Jan Harry & Alice over samen leven met elkaar èn Asperger

in Geloven

Vanaf het eerste moment dat Alice Jan Harry ontmoet, is ze verliefd op hem. Eenenveertig jaar later is ze dat nog steeds, maar hun huwelijk herbergt naast liefde ook onbegrepen pijn. Als in 2009 Jan Harry de diagnose ‘Asperger en ADHD’ krijgt, vallen de puzzelstukjes op hun plaats.

In Eva Magazine vertelt Alice over haar leven met Jan Harry. Hieronder reageren beiden op een aantal vragen en geven daarmee een exclusief inkijkje.

Hoe investeer je in jullie relatie?

Alice: "Ik plan afspraken voor ons tweetjes in zoals een wandeling, avondje op de bank met een mooie film, eindje fietsen, samen winkelen, bezoekje tuincentrum, uit eten, of een weekendje weg. We volgen regelmatig cursussen over thema's die we beiden leuk vinden, zoals bijvoorbeeld een internet cursus over Israël of de eindtijd, of een cursus over aanbidding. We merken dat dit groei in drie richtingen geeft en onze huwelijksband versterkt!

Ik neem ook dingen bij Jan Harry weg die hem moeite kosten. Bijvoorbeeld telefoneren met familie, of zijn verjaardag organiseren. Maar ook dagelijks; het opstarten in de ochtend kost hem bijvoorbeeld veel inspanning. Ik zorg voor duidelijke structuur en zet alles 'op de rails'. Daardoor houdt hij meer energie over en is er meer rust in huis en onze gezinsrelatie.

Aan het eind van een dag vraag ik aan Jan Harry hoe hij zijn werk heeft ervaren, of hoe hij een vergadering of  kerkbezoek beleefd heeft. Ik stel korte duidelijke vragen om te weten wat er bij hem leeft en wat hem bezig houdt."

Jan Harry: "Ik doe de boodschappen, de financiën, zet de vuilnisbak buiten, zoek de wandelroutes uit als we op stap gaan en probeer Alice te steunen in de dingen waar zij niet goed in is.  En... ik deel knuffels uit!"

Hoe ontdek je wat de ander fijn vindt of nodig heeft?

Alice: "Ik probeer de “bijsluiter” van Jan Harry te ontdekken. Elke persoon met ASS heeft een andere gebruiksaanwijzing, maar er zijn overeenkomsten. Ik heb veel boeken gelezen over Autisme. Ik weet dat Jan Harry weinig kan met een open vraag, daarom stel ik veel concrete vragen aan hem aan de hand van 'de 5 puzzelstukjes'.

Jan Harry: "Dat vind ik heel lastig. Alice zal me dit zelf moeten vertellen."

Wat betekent je geloof in God en de Bijbel voor je?

Alice: "Ik vind veel steun bij God. Ik neem dagelijks tijd om bij Hem te zijn. Gods Woord is het grootste 'medicijn' in mijn leven. Lezen, zingen, uitspreken. Wanneer ik me verdrietig voel of als  de dagelijkse dingen me overspoelen heb ik veel aan Psalm 121.

Soms zing ik het lied El Shaddai, dit helpt me om over de drempel van moeiten heen te komen en God te danken. Als zorgen over mijn gezin me teveel worden, heb ik steun aan wat Jezus zegt in Matteüs 6 vanaf vers 25."

Zoek liever eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid,
dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden.
Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen,
want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf. 

Jan Harry: "Ik heb veel aan de ontdekking dat God een eeuwigdurend verbond met Abraham heeft gesloten en dat dat nu nog steeds geldt. Dit geeft mij een veilig gevoel en zekerheid dat God echt te vertrouwen is. Opwekkingslied nummer 640, naar Psalm 121, vind ik mooi."

Ik hef mijn ogen op naar de bergen waar komt mijn hulp vandaan?
Mijn hulp is van U Heer, die alles heeft gemaakt
U zult voorkomen dat ik wankel of val,
U bent mijn Beschermer die over mij waakt
die niet sluimeren of slapen zal.

Aan welke ontdekking of inzicht heb je zelf veel gehad?

Alice: "Het feit dat Jan Harry met zijn hoofd luistert, ziet, ruikt en voelt. Een treffend voorbeeld is het pruimenverhaal: Jan Harry zou rozijnen kopen, maar kwam met pruimen thuis. Hij was er 100% van overtuigd dat hij rozijnen had gekocht. Hij las het zelfs van het zakje voor, al stond er ècht pruimen op. Uiteindelijk zag hij het ook. Dit gaf ons beiden veel inzicht. Ik weer dat het soms even duurt voordat hij iets inziet en Jan Harry realiseert sindsdien dat de waarheid ook wel eens anders kan zijn dan zijn gedachten."

Jan Harry: "Het accepteren en eigen maken van de diagnose heeft mijn wereld volkomen veranderd èn gemakkelijker gemaakt. Ik heb mijn beperkingen geaccepteerd en mijn wereld is daardoor veel overzichtelijker geworden.  Ik heb er ook veel aan om te aanvaarden dat mijn gedachten over wat ik meende (!) gehoord of gelezen te hebben niet altijd de juist zijn..."

Wat waardeer je in de ander?

Alice: "Jan Harry kan goed kaartlezen en de route uitzetten voor een wandeling of fietstocht. Ik waardeer zijn meedenken bij mijn leven en bij vragen die ik heb bij de computer of onze financiën. Ook zijn speurwerk als we iets nieuws moeten kopen, is geweldig.

Jan Harry:  "Ik ben erg blij dat Alice mij helpt mijn leven overzichtelijker te maken en er structuur aan geeft. Haar steun maakt dat ik minder vermoeid ben, het leven beter aan kan en dat ik maximaal tot ontplooiing kan komen. Zonder haar had ik niet bereikt wat ik nu geworden ben. We zijn een hecht team."

Wat wil je andere stellen in dezelfde situatie nog meegeven?

Alice: "Zorg dat je eigen “rugzak” verkent is en dat je de onafgemaakte dingen aanpakt. Ga desnoods voor een poosje in therapie om jezelf en je eigen grenzen goed te leren kennen. Soms zet ik een symbool neer wat me helpt om te gaan met dagelijkse moeilijke dingen. Ik heb bijvoorbeeld mijn eigen plekje in de tuin, waar ik me heerlijk terug kan trekken en zicht heb op het beeld van een man en vrouw, dat bij ons onder de vijgenboom staat. In het beeld zit een scheur; die staat symbool voor de Asperger in ons huwelijk. De man en vrouw buigen naar elkaar toe, dat symboliseert de belofte dat we altijd bij elkaar blijven, in de zekerheid dat we altijd met ons vieren zijn: GOD, Jan Harry, de Asperger en ik…”

Jan Harry: "Zorg op je werk of elders waar je veel bent, voor een vertrouwenspersoon. Wacht ook niet met hulp vragen, ook al heb je het probleem niet helemaal helder. Maak gebruik van een energieladder: dan kom je er achter wat veel energie kost en wat je gemakkelijk afgaat. De 5 puzzelstukjes van Colette de Bruin zijn mijn basis; ze helpen me om woorden te geven wat mij bezighoudt.

Tips van Jan Harry & Alice om goed voor jezelf te blijven zorgen:

  - Knuffel elkaar regelmatig! Spreek dagelijks uit hoe blij je met elkaar bent en benoem wat goed gaat.
  -
Breng veel tijd met God en in de bijbel lezen door.
  - Stop met 'moeten': ga minder afspraken inplannen, dit geeft meer rust in huis bij onverwachte situaties.
  - Ga regelmatig alleen een stukje lopen.
  - Kijk niet te vaak naar het journaal, het geeft alleen maar onrust in je gedachten. Koester je rust!
  - Breng tijd door met vrienden of vriendinnen, omhul je met warmte en positieve mensen.
  - Schrijf je hoofd leeg! Regelmatig tijd nemen om op te schrijven wat je bezighoudt, helpt echt om je hoofd op
    te schonen. En dit is nodig om vol te houden en creatieve oplossingen te bedenken.
  - Ontdek het geheim van dankbaarheid: je kunt God bedanken dat hij moeilijkheden gebruikt en ten goede keert.

Foto's: privé Jan Harry & Alice

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons