Vaticaan wil versterking Verenigde Naties

'Geest van eenheid, samenwerking en solidariteit kan oplossing bieden'

in Christelijk Nieuws

De conflicten in het Midden-Oosten en Oekraïne vereisen versterkte Verenigde Naties, waarin het internationale recht echt wordt toegepast en de lidstaten hun verantwoordelijkheid om vervolgde volkeren te beschermen voorrang geven op de persoonlijke belangen. Dat heeft de staatssecretaris kardinaal Pietro Parolin maandag gezegd in een toespraak tot de algemene vergadering van de Verenigde Naties.

"Het bloed van vele christenen en andere etnische minderheden in Irak en Syrië vereist dat de internationale gemeenschap haar plicht opneemt om bedreigde volkeren te beschermen." Daarom is er nood aan een Verenigde Naties die de nodige actie kan ondernemen en die krachtig kan optreden.

'Geest van eenheid, samenwerking en solidariteit'
De Staatssecretaris spreekt zijn ontgoocheling uit over de verdeeldheid en soms zelfs het stilzwijgen van de internationale gemeenschap over de conflicten in Syrië, het Midden-Oosten en Oekraïne. Hij herinnert ook aan het VN-engagement van tien jaar geleden om burgers te beschermen indien het land zelf daartoe niet in staat of niet bereid is. Slechts dankzij een geest van eenheid, samenwerking en solidariteit kan een halt worden toegeroepen aan genocide, etnische zuivering en godsdienstige vervolging. Het vereist tevens dat de VN een nieuwe vitaliteit krijgt.

Crisisontmoeting Islamitische Staat
Paus Franciscus nodigt de ambassadeurs in de landen van het Midden-Oosten naar Rome uit voor een crisisoverleg over de situatie in het Midden-Oosten. Volgens 'Radio Vaticaan' neemt hij dat initiatief naar aanleiding van het gewelddadige optreden van de Islamitische Staat tegen religieuze minderheden. Tijdens de driedaagse bijeenkomst vanaf donderdag zijn de pauselijke nuntiussen uit Egypte, Israël, Jordanië, Irak, Iran, Libanon, Syrië en Turkije aanwezig. Ook de nuntiussen bij de VN in Genève en bij de Europese instellingen in Brussel werden uitgenodigd.

Bron: Kerknet 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons