Twintig asielzoekers uit Vluchtkerk op straat

Helft asielzoekers heeft inmiddels opvang

in Christelijk Nieuws

Ongeveer twintig van de 66 asielzoekers die tot voor kort in de Vluchtkerk aan de Sportlaan in Den Haag verbleven, komen waarschijnlijk op straat te staan. Dat blijkt uit een brief van burgemeester Jozias van Aartsen aan de gemeenteraad.

(imported body)

Het gaat om mensen die niet willen meewerken aan de terugkeer naar hun geboorteland. Ook kunnen zij waarschijnlijk niet terecht in een opvangcentrum van het Rijk. De asielzoekers kunnen wel steun blijven krijgen van VluchtelingenWerk en als de winter aanbreekt gebruik maken van de nachtopvang.
 
Brandgevaar
De vluchtelingen moesten op 1 september de kerk verlaten vanwege brandgevaar. Ze werden vervolgens ondergebracht in een andere opvang. Hier mogen ze tot uiterlijk 1 november blijven. De afgelopen periode is hard gezocht naar een oplossing voor de asielzoekers. Van Aartsen vindt dat het Rijk in de eerste plaats hiervoor verantwoordelijk is. Maar staatssecretaris Fred Teeven wil niet meewerken.
 
De helft van de asielzoekers heeft de huidige opvang al kunnen verlaten. "De meesten van hen hebben opvang gekregen van het Rijk, in het kader van een nieuwe vreemdelingenprocedure of kunnen eind oktober aanspraak op die opvang maken", aldus de burgemeester. Daarnaast zijn vier mensen een procedure gestart voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning op medische gronden, is één persoon met onbekende bestemming vertrokken en gaan drie naar een ander land.
 
Bron: Den Haag FM

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons