Tom Mikkers: 'Geloof moet mensen tot bloei brengen'

'Geloofstwijfel is nooit mijn onderwerp geweest'

in Christelijk Nieuws

Na een jeugd als gelovig katholiek misdienaar en koorknaap in Boekel werd remonstrants secretaris Tom Mikkers lid van de Remonstrantse Broederschap, een kerkgenootschap waar vrijwel alles betwijfeld mag worden. Hoewel Tom die twijfel niet kent, vindt hij het wel belangrijk om geloof te relativeren: "We moeten het niet te zwaar maken. Geloof moet mensen tot bloei brengen en op weg helpen. Het moet niet iets zijn wat hen terneerdrukt. Geloof moet verbinding brengen, geen scheiding", vertelt hij in 'Onderweg'.

Tom vraagt zich af waarom de luiken bij veel mensen dicht gaan als de woorden: God, Jezus, kerk en Bijbel vallen. Net als zijn vader vroeger in de leverworstfabriek, doet Mikkers aan theologische productontwikkeling: "Wij christenen moeten eerst onszelf verkopen, dan onze 'producten' aanprijzen en het pas in laatste instantie over de prijs hebben".
 
Ledenwervingscampagne 'Geloof begint bij jou'
Op 11 november begint de Remonstrantse Broederschap een ledenwervingscampagne met radiospotjes en stationsreclame. De mensen worden uitgenodigd om vriend te worden van de Remonstranten. Dat hoeft niet per se in persoon, het kan ook via internet.

"Het thema is: 'Geloof begint bij jou'", onthult Tom Mikkers. De spotjes en posters bevatten uitspraken van remonstranten als: "Mijn God is een optimist" en "Mijn God denkt na". De Remonstranten proberen belangstellenden zo goed mogelijk op te vangen. Mikkers: "We verwachten niet dat de mensen op zondag naar de kerk willen komen, maar wel dat ze doordeweek willen praten over geloof. Ook willen we niet meteen òns verhaal vertellen, maar eerst luisteren naar hun verhaal".

De Remonstranten tellen nu circa 5000 leden. "Als er 1000 bij komen zijn we gered. Maar het gaat mij om het hogere doel: dat mensen ontdekken dat ze nooit alleen zijn, dat God net boven hun huid zit."

Kijk ook op 'Onderweg'

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons