Tolkien startte per ongeluk religie

"Hippies leven als hobbits in de Tolkienverhalen"

in Christelijk Nieuws

De verhalen van de Engelse schrijver J.R.R. Tolkien waren een onbedoelde inspiratie voor hippies en neo-heidenen voor een nieuwe religie, die nu nog steeds bestaat. De Leidse godsdienstsocioloog Markus Altena Davidsen promoveert donderdag op deze 'Tolkienreligie'.

(imported body)

Tolkien is vooral bekend van zijn trilogie The Lord of the Rings (1954-1955). In de jaren '60 startte een beweging met 'Elvengemeenschappen'; hippies gingen precies zo leven zoals de Hobbits; en wereldwijd ontstonden netwerken van Nieuwe Heidenen, die tot op de dag van vandaag op Tolkiens werk geënte rituelen uitvoeren - vaak via internet.

In zijn proefschrift 'The Spiritual Tolkien Milieu' schrijft Davidsen dat de Tolkienreligie nu duizenden aanhangers over de hele wereld. Hij interviewde voor zijn onderzoek tientallen gelovigen. Een heel klein percentage van hen neemt de verhalen letterlijk.

Drie typen gelovigen
Grofweg zijn drie typen gelovigen te onderscheiden. Een deel van hen beschouwt het verhaal zelf als fictie, maar gelooft wel in de beschreven bovennatuurlijke wezens. Daarnaast is er een groep die gelooft dat Tolkiens wereld een echte parallelle wereld is, waartoe de schrijver toegang kreeg door een visioen of openbaring. De grootste groep hanteert echter de zogenoemde 'verrekijkervisie'. Zij zien Tolkiens werk als fictie, maar zijn geïnteresseerd in de bronnen ervan, zoals de Keltische en Germaanse mythologie en natuurreligies. Tolkien fungeert dan slechts als katalysator.

Trailer The Hobbit (10 december in bioscoop)

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons